Бюджетният дефицит на Русия може да надхвърли планираните 2% от

...
Бюджетният дефицит на Русия може да надхвърли планираните 2% от
Коментари Харесай

Ценовият таван на руския таван надува руския дефицит

Бюджетният недостиг на Русия може да надвиши плануваните 2% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година, защото таванът на цените на петрола понижава приходите от експорт, съобщи съветският министър на финансите Антон Силуанов, написа

Това би било в допълнение фискално затруднение за Москва, която харчи доста за войната си в Украйна.

Коментарите на Силуанов са най-ясното самопризнание на Русия до момента, че ограничаването на цената на съветския нефт от 60 $ за барел, наложено на 5 декември от Г-7, Европейския съюз и Австралия за ограничение на способността на Русия да финансира военната си акция, в действителност може да засегне държавните финанси.

Миналата седмица Русия сподели, че рестриктивните мерки на цените на нейните сурови и рафинирани артикули могат да доведат до понижаване на добива на нефт с 5%-7% при започване на идната година.

Но без значение от това какъв брой дълбоки са съкращенията, Силуанов уточни, че уговорките за разноски ще бъдат изпълнени, като се употребяват дълговите пазари и държавният фонд за черни дни, в случай че е належащо. Припомняме, че съгласно мнозина специалисти Русия от дълго време черпи пари от него. 

" Възможен ли е по-голям бюджетен недостиг? Възможен е, в случай че приходите са по-ниски от плануваните. Какви са рисковете през идната година? Ценови опасности и ограничавания ", сподели Силуанов пред кореспонденти в мнения, получили позволение за издание във вторник.

На 9 декември президентът Владимир Путин назова тавана на цената „ малоумен “, като уточни, че таванът от 60 $ подхожда на цената, на която Русия към този момент продава, и добави: „ Не се тревожете за бюджета “.

Силуанов съобщи, че е допустимо размерът на износа на енергоносители да се намали, защото някои страни заобикалят Русия и се стремят да разработят нови пазари, развой, който ще диктува възвръщаемостта на износа.

„ (Таванът на цените) е забележителен дотолкоз, че за тези страни, които са го сложили, няма да има доставки “, сподели министърът. „ Това значи, че ще има други страни. Да, логистиката (разходите) ще се усили. В резултат на това отстъпките може да се трансформират. “

Според Силуанов в случай че размерите се свият, Русия има два източника на в допълнение финансиране: Фондът за национално благосъстояние, който натрупва държавни запаси, и заеми.

Това тримесечие държавното управление взе огромни заеми след няколко безплодни месеца след решението на Москва да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна за своята " специфична военна интервенция ".

Сега Русия чака да употребява малко над 2 трлн. рубли (29 милиарда долара) от Фонда за национално благосъстояние през 2022 година, защото общите разноски надвишават 30 трлн. рубли, повече от първичния проект за годината. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР