Бюджетният дефицит на Русия може да достигне до 2,5 на

...
Бюджетният дефицит на Русия може да достигне до 2,5 на
Коментари Харесай

Русия призна, че в бюджета ѝ се отваря огромна дупка

Бюджетният недостиг на Русия може да доближи до 2,5 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната в края на тази година. Това разгласи финансовият министър на Русия Антон Силуанов пред съветското издание " Аргументи и обстоятелства ", представен от " Ройтерс ".

За първи път съветският финансов министър признава, че дупката в националния бюджет може да се окаже по-голяма от плануваното на фона на големите разноски за военната инвазия на Русия в Украйна. Бюджетният недостиг на страната се усилва до към 28 милиарда $ и заради свиването с 47 на 100 на годишна основа на приходите от продажбата на нефт и на природен газ през първите 6 месеца на годината.

Антон Силуанов показва пред " Аргументи и обстоятелства ", че Русия разполага с задоволително запаси, с цел да се оправи с плануваните бюджетни разноски, само че е принудена да заема средства от пазарите на висока цена.

" Ако бюджетният недостиг беше по-малък, тогава нямаше да се постанова да поемаме толкоз огромен дълг и цената му щеше да бъде по-ниска ", декларира Силуанов.

" За да притеглим финансов запас, към този момент плащаме (годишен лихвен % в размер на - бел.ред.) над 11 на 100 по 10-годишните облигации ", отбелязва съветският финансов министър. 

Той прибавя, че Москва възнамерява да понижи данъчната отстъпка при износа на недопечен нефт. 

" В момента данъчната отстъпка e 25 $ за барел по отношение на цената на петрола вид Брент. Планираме да понижим тази отстъпка до 20 $ за барел. Обмисляме и други ограничения, с цел да подобрим определянето на данъчните и акцизни ставки при износа на нефт ", декларира Силуанов в изявлението за " Аргументи и обстоятелства ". 

Той показва, че при междинна цена от 80 $ на барел нефт вид Брент на интернационалните пазари и при данъчна отстъпка от 20 $ върху нефта, който Русия изнася, то той ще коства приблизително по 60 $ за барел. Ако бъдат изпълнени тези условия, приходите на Русия от продажбата на нефт и природен газ ще доближат 8 трилиона рубли (88,69 милиарда долара) през 2023 година, пресмята съветският финансов министър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР