Бюджетната комисия в парламента одобри проекта за покупка на още

...
Бюджетната комисия в парламента одобри проекта за покупка на още
Коментари Харесай

Решено: Купуваме още осем изтребителя F-16 с разсрочено плащ...

Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди плана за покупка на още осем изтребителя F-16. Цената им е 1,3 милиарда $, само че ще ги плащаме на траншове. Министърът на защитата Димитър Стоянов изясни, че доставката се чака през 2027 година.

Предвидено е разсрочено заплащане на контракта за интервал от 10 години, посочи пред депутатите министърът.

Първите осем самолета, които платихме предплатено по времето на кабинета " Борисов3 ", би трябвало да дойдат през 2025 година. Така ще имаме общо 16 изтребителя " F-16 Блок 70 ".

Вторият стадий включва покупката на 8 самолета " F-16 Блок 70 " с ракети въздух-въздух и въздух-повърхност, друга техника и образование на екипажите и на наземния състав.

От държавното управление на Съединени американски щати ценовото предложение е, че самолетите и техниката към тях ще ни костват 1 320 769 818 $. Сумата е планирана и е разграничена в три плана, осведоми Българска телеграфна агенция.

Първият за придобиване на самолетите, за муниции и наземно образование на екипажите и личния състав, е на стойност 1 292 740 102 $. Вторият е за управляеми ракети за 24 357 633 $. Третият план е за многофункционална система за систематизиране на информацията - модерна тактическа радиосистема на стойност 3 672 083 $.

В началото на септември от държавното управление на Съединени американски щати е получен нов, модифициран план за интернационален контракт, в който придобиването на ракетите е на стойност 24 357 633 $, които ще бъдат покрити от американската страна.

При тези условия за 8-те самолета ще са нужни 1 296 412 185 $ без Данък добавена стойност. Ще са нужни и други разноски - за Данък добавена стойност, мита и транспортни разноски, които ще се уточнят в допълнение, сподели министърът.

" Ако не сключим контракт за вторите осем самолета, няма да можем да обслужваме първите осем, тъй като в първия контракт отсъстват аварийни елементи и муниции, уточни Димитър Стоянов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР