Бюджетна комисия прие предложението на омбудсмана Диана Ковачева за несеквестирумост

...
Бюджетна комисия прие предложението на омбудсмана Диана Ковачева за несеквестирумост
Коментари Харесай

Няма да налагат запор върху COVID добавките на пенсионерите

Бюджетна комисия одобри предлагането на омбудсмана Диана Ковачева за несеквестирумост на COVIDдобавките.

Текстът е заложен в законопроекта за удължение на периода на деяние на Закона за държавния бюджет, на Държавното публично обезпечаване и НЗОК за 2021 година Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала на следващия ден. " За " предлагането гласоподаваха 14 народни представители от комисията, 2-ма депутати се " въздържаха ".

Министърът на финансите Асен Василев взе отношение по тематиката и съобщи, че това, което може Министерство на финансите да предложи, е да окаже техническа помощ.

От своя страна ръководителят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански разгласи, че върху паричните компенсации не могат да се постановат запори по реда на Гражданско-процесуалния кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

" Добре е да създадем към Централната банка едно писмо, в което тя да ни каже по какъв начин се извършва тъкмо това към пенсионерите, т.е. имам поради по какъв начин се извършват член 114 на Кодекса за обществено обезпечаване и други правила. Има ли нарушаване по отношение на осъществяването на секвестируемост върху техните парични компенсации и помощи, както и какви ограничения биха взели ", съобщи още Каримански.

Александър Иванов от ГЕРБ уточни, че откакто омбудсманът е направила това предложение, очевидно до нея са стигнали сигнали от хората. Той уточни, че групата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ще поддържа предлагането, само че съгласно него в действителност би трябвало да се изпрати писмо до Българска народна банка.

От " Възраждане " също показаха своята поддръжка за предлагането.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР