Бюджетна комисия беше отхвърлено ветото на президента, което се отнася

...
Бюджетна комисия беше отхвърлено ветото на президента, което се отнася
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: БСП ще подкрепи ветото на президента в пленарна зала

Бюджетна комисия беше отхвърлено ветото на президента, което се отнася до мораториума върху вноса на новаторски лекарства. Предстои гласоподаване в пленарната зала.

Според проф. Георги Михайлов, народен представител от Българска социалистическа партия, резултатът от идното гласоподаване не може да бъде предупреден. Дискусия обаче е била извършена в парламентарната зала – и в коридорите, и в бюджетната комисия. При вота Българска социалистическа партия ще поддържа ветото на президента, съобщи по депутатът социалист, „тъй като в това има една сериозна човешка логичност, а и професионална логика“.

Той изясни и смисъла на израза „нови молекули“: „Първо става мозъка за брой на лекарствени средства (професионално жаргонно „молекули“) и за броя на болести и за средства като цяло, които са незначителни на фона на разноските за лекарства през тази идна финансова година. Те са към 1 милиард, а тука става дума, при другите калкулации, за 25-40 милиона лв., т. е. сред 2.5 – 4% от бюджета за лекарствените средства за новата бюджетна 2018 година, което надали би трансформирало по някакъв трагичен метод положението на бюджета“

На този декор, по думите на проф. Михайлов, според излезлите в този момент данни на НЗОК за преразхода на лекарства за 2017 година, той е към 40 милиона лв.. С деликатен надзор върху тези лекарствени средства, биха могли да бъдат спрени опциите за злоупотреби с „толкова скъпи и новаторски молекули“, счита той.

Професорът акцентира, че във всички години на прехода „нито едно държавно управление не си е разрешавало да спре достъпа на български жители до новаторски лекарства, които могат да повлияят тяхното положение в избран стадий от развитето на заболяването“. Според него, тезата, че едно лекарство има аналог и могат да бъдат употребявани други средства, не е издържана от професионална позиция.

„Тъй като в хода на лекуването, в хода на наблюдението на пациента ние стигаме от време на време до обстановка, в която фактически се надяваме на някаква избрана структура на лекуването. Разбира се, това е биологично съмнение, екипът не може да бъде сигурен, че пациентът ще бъде повлиян дейно, само че това е негово човешко право и никога това право не може да бъде дискриминирано по един законов метод. Това основава едно съществено обществено напрежение“.

Проф. Георги Михайлов призна и се съгласи с изказване на министър Ананиев, че през годините е направено доста във връзка с достъпа до нови медикаменти, „но медицината се развива с колосални темпове“ и редица тежки болести към този момент могат в доста от случаите да бъдат „моделирани от актуалната медицина“. Затова жителите не би трябвало да бъдат лишавани от такива благоприятни условия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР