Бюджетът за годината ще бъде внесен до края на януари,

...
Бюджетът за годината ще бъде внесен до края на януари,
Коментари Харесай

Асен Василев: Обсъждане на бюджета започва в средата на януари

Бюджетът за годината ще бъде импортиран до края на януари, като стартира обществено разискване в средата на месеца. Това съобщи финансовият министър Асен Василев. По думите му в него ще бъдат заложени относително малко политики.

Според Василев дефицитът за тази година щеше да бъде по-висок, защото се очаквахли доходи, които не били получени.

" В момента начислената основа ще бъде близка до касовата такава. Приходната и разходна част за 2022 година се надяваме да се случи по планувания метод. Още по време на съдружните диалози се взе решение да има актуализация на бюджета. Причината е, че няма по какъв начин ново държавно управление да направи нова стратегия за две седмици. Тази стратегия няма по какъв начин да бъде и остойностена за този период. Взе се решение анализите и правенето на програмата да се създадат в първото полугодие на 2022 година, след което да се направи актуализация на бюджета”, изясни министърът.

Според него практиката с решение на Министерски съвет да се преразпределят непрозрачни пари не е добра и би трябвало да бъде мощно лимитирана.

„ В бюджета ще бъда включени политики за минималната работна заплата, оптималния застрахователен приход, политики за вложения, както в енергийната, по този начин и в транспортната инфраструктура, за които има подготвеност. Например бюджетът на АПИ би трябвало да бъде действителен, а не пожелателен. Политики обаче за построяването на „ Хемус”, на единната конструкция за достъп до опазването на здравето, с възобновяване с нови линейки- към момента не са изцяло остойностени и няма по какъв начин да бъдат заложени. До юни месец се надява това да се случи. Това се отнася и за други политики, по които не е осъществен анализ”, сподели още Василев.

Той добави, че сега държавното управление реализира невиждана стратегия за енергийно подкрепяне.

„ Общата стойност е милиард и половина, от които са разплатени най-малко 450 милиона лв.. Подкрепата е за всички бизнеси, освен за ресторантьорите. Мерките по програмата 60/40 също не престават. Започват и секторни политики от ББР”, добави той.

Във връзка с високите цени на природния газ и възможни обезщетения за небитовите консуматори, министърът добави, че такива не се разискват на този стадий.

„ Помощ ще има обаче за битовите консуматори по отношение на високите цени на естествения газ”, изясни Василев.

Министърът обърна внимание и на Плана за възобновяване. По думите му средата на януари ще бъде направена версия, която да работи еднообразно добре както за Брюксел, по този начин и за родната енергетика.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР