Бюджетът за догодина се планира при 3% дефицит, така че

...
Бюджетът за догодина се планира при 3% дефицит, така че
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджетът за догодина се планира при 3% дефицит, нямаме притеснения

" Бюджетът за следващата година се възнамерява при 3% недостиг, тъй че за момента нямаме терзания ". Това разгласи финансовият министър Асен Василев, представен от Българска национална телевизия.

" Знаете, че бюджетния недостиг към края на септември е 0,4%. До края на годината би трябвало да доближи 3%, тъй че се движим напълно в плановете. Даже малко по-добре от това, което имахме като вътрешни месечни проекти. Що се отнася до самия бюджет, първо би трябвало да бъдат признати данъчните закони, тъй като знаете, че бюджет се прави при към този момент признати данъчни закони. Лятото нямахме този разкош и надлежно трябваше бюджетът да върви в пакет с данъчните като преходни и заключителни разпореждания. Спомняте си, че това сътвори много напрежение. В момента Народно събрание е във почивка, тъкмо в месеца, в който Законът за обществените финанси е определил за приемането на данъчните закони, тъй че евентуално ще има известно изместване във времевата рамка, в която да бъде признат бюджета. "

" България има запас за оказване на филантропична помощ на Израел, както в бюджета на Министерство на външните работи, по този начин и в централния бюджет. От тук към този момент е въпрос на съответните министерства да се свържат с Израел и да видят какво би било от изгода, след което ние ще го остойностим ", съобщи пред публицисти Василев.

" България ясно съобщи поддръжка за Израел в тази ужасна обстановка. Голяма част от техните жители са нападнати. Имаме цивилни, които са отвлечени, цивилни, които са умряли ", сподели Василев.

По отношение на цените на горивата в резултат на спора в Израел, Асен Василев съобщи:

" По-скоро ще би трябвало да се насочим към други ограничения, защото мярката 25 ст. отстъпка, която работеше в редица европейски страни, беше спряна от Европейска комисия във всички тези европейски страни. Единственият метод тази мярка да бъде обновена е, в случай че важи за всички коли, включително и за небългарските директно преминаващи, което би я направила стопански неоправдана, защото няма целево да се подкрепят българските консуматори. Така че, по-скоро ще търсим други разновидности да се подкрепят хората. "

Прекалено рано е да се оцени резултатът от спора. Това ще зависи от реакциите на Саудитска Арабия, на Иран, както и от реакциите на интернационалните пазари на петролни артикули.

Следим обстановката, защото това се отразява на цялата стопанска система и на бюджетните приходи,

уточни още финансовият министър.

Във връзка с продължаващите митинги на енергетици и миньори Василев сподели:

" Това, което миньорите желаят - да се изтеглят териториалните проекти, няма да се случи, защото това значи България да загуби 1,6 милиарда, които са планувани, с цел да може да се направи равномерен преход в тези райони. Другото, което бих призовал миньорите, е да съблюдават закона. Всеки има право да стачкува. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР