Бюджетът със сигурност ще се промени, защото няма как да

...
Бюджетът със сигурност ще се промени, защото няма как да
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Бюджетът със сигурност ще бъде променен, няма как да бъде приет без забележки от ГЕРБ

„ Бюджетът сигурно ще се промени, тъй като няма по какъв начин да бъде признат без забележки от ГЕРБ, само че ще бъдат обезщетени. Аз чакам пренасяне на разноски от едно в друго перо, само че сигурно и двете партии поддържат линията за реализиране на 3% недостиг, тъй че това ще остане “, разяснява пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Предвид дребното време до края на годината бюджетът е много упорит и под напрежение в приходната му част, счита той. И въпреки всичко за него сметката на страната е добра:

„ Ако човек реши да подлага на критика бюджета, постоянно има защо да бъде подложен на критика. Ако реши да огледа по-голямата картина, а точно по какъв начин България стои в стопански и политически проект в околните години, изключително в изискванията на доста типове рецесии, изключително войната до нас, мисля, че е доста добър, тъй като той преследва главната цел, която би ни дала непоклатимост, а точно влизане в еврозоната. В момента е доста сложна сиуацията с постигането на 3% недостиг, само че това е извънредно значима цел за България, защото това не е някакъв култ. Влизането в еврозоната преследва извънредно доста други цели “.

Нашият имидж е извънредно доста разтърсен от позиция на вложителите към България, акцентира икономистът в изявление за предаването „ Преди всички “. И добави:

„ Към всички опасности, които съществуваха в предишното за вложения у нас, се добави и геополитическият риск, който не е съществувал от 1997 година насам – дали България в дълготраен проект ще остане в Европейски Съюз и НАТО, поради референдумите, които се готвят “.

Относно концепцията, която стартира финансовият министър Асен Василев – да има взаимно битие на лв. и еврото за избран интервал, Евгений Кънев разяснява:

„ Не виждам изгода от такива придвижвания преди самото приемане в еврозоната. Вероятно има някаква политическа връзка с референдума на „ Възраждане “, изпреварващи дейности и по скоро привикване с концепцията на българите, че влизаме в еврозоната “.

Според него обаче това е рисковано придвижване:

„ Когато въвеждаш еврото, преди да е публична валута, като опция за разплащане, това на процедура няма по какъв начин да стане по формалния курс, тъй като самите търговци би трябвало да понесат много разноски, с цел да обслужват и разплащания в евро, което значи, че най-вероятно няма да бъдат по формалния курс директните котировки сред евро и лв., няма да бъдат цените едно към едно. От тази позиция може да има отрицателен резултат и хората да сметнат, че в евро става по-скъпо “.

За да има триумф целия развой, би трябвало сериозна предварителна акция, която липсваше до момента, изрече мнението си икономистът.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР