Бюджетът прокарва забрана НЗОК да плаща нови лекарства. Фармацевтични компании

...
Бюджетът прокарва забрана НЗОК да плаща нови лекарства. Фармацевтични компании
Коментари Харесай

Прокарва се забрана - прецедент за България! Спират плащането на лечение с нови лекарства, ето кои ще са засегнатите пациенти

Бюджетът прокарва възбрана НЗОК да заплаща нови медикаменти. Фармацевтични компании предизвестяват, че това ще лиши пациенти от животоспасяваща терапия. Мораториумът е казус за България.

В бюджета на Касата за следващата година са планувани 400 милиона лв. повече по отношение на в този момент. Около 1 милиард лв. или 1/4 от бюджета ще се похарчи за медикаменти. Въвеждат се обаче няколко забрани.

Касата няма да подписва контракти с нови лечебни заведения, няма и да заплаща за нови действия на към този момент съществуващи. И още – няма да заплаща нови лечения за лекуване.

Това ще засегне пациенти с някои типове левкимия, ревматоиден артрит, рак на млечната жлеза, белодробна фиброза.

Новите лечения за тях в действителност са предложени за заплащане от Касата, а за някои даже са подписани контракти за отстъпки от цената.

Белодробната фиброза е прогресиращо, необратимо заболяване.

Фармацевтичната промишленост е основала терапия, която забавя напредването на заболяването и удължава общата преживяемост на пациентите с това заболяване, за което все още Касата не обезпечава лекуване.

През 2018 година се очакваше да обезпечи, само че мораториумът ще спре желанията.

" Аз си мисля, че подобен ход – на правилото няма лекарсво, няма проблем, е извънредно неверен ", разяснява Деян Денев, шеф на Асоциацията на новаторските фармацевтични компании.

В претекстовете към предлагането написа, че с мораториума ще се подсигурява спазването на заложените средства за медикаменти, както и че ще се лимитират рисковете за идващия бюджет.

На Съвета за тристранно съдействие, на който бюджетът беше разискван, шефът на Касата отхвърли да дава отговор на медийни въпроси.

Догодина Касата възнамерява 160 милиона лв. от разноските й да бъдат обезщетени от компаниите посредством отстъпки от цените. Индустрията обаче " дава заден " поради готвения мораториум.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР