Бюджетът не е нито пица, нито калцоне. Време е да

...
Бюджетът не е нито пица, нито калцоне. Време е да
Коментари Харесай

Бюджетът не е нито пица, нито калцоне, стига с дянкови сравнения

Бюджетът не е нито пица, нито калцоне. Време е да спрем с тези " дянкови съпоставения ". Така президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява изявлението на вицепремиера Валери Симеонов при започване на днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Пламен Димитров внесе по време на съвещанието на тристранката протестната декларация за 10% нарастване на всички заплати в бюджетния бранш, което е най-малко 100 лева към заплатата. Пламен Димитров бе безапелационен, че в случай че не се създадат корекции в бюджета ще се премине към протестни дейности.

" При нас е по този начин, когато силата на причините не се чува, тъй като ние считаме, че имаме доста причини, отиваме към причини на силата ", съобщи той. Димитров установи, че разноските за заплати порастват с 500 млн. лева, от които повече от половината отиват за бранш обучение и над 150 млн. лева за бранш сигурност.

" Така че за всички останали остава под 100 млн. и с тях не знам дали е калцоне, само че сигурно някой няма и 0,50 лева нарастване на заплатите. За едни има прекрасен стек, за други няма и самун ", разяснява Димитров. От КНСБ чакат в идващите дни преди да се завърши бюджета и да се внесе в Министерски съвет настояванията им да бъдат чути и да бъдат чути тревожните сигнали за тези сфери, които остават без никакво нарастване на заплатите.

Исканото нарастване от 10% би коствало сред 100 и 150 млн. лева Така извънредно необходимо е нарастването за 14-те хиляди души на послушание на здравно министерство, които работят в психиатрични клиники, центровете по кръвопреливане, районните здравни инспекции.

За тях нямало никакво повишаване в бюджета. Увеличение следва да има и за хората, които работят в Селскостопанска академия, в Агенцията за битката с градушките. 70% от тях работят на минимална заплата. Същото е и за работещите в областта на културата.

" С този митинг през днешния ден сме посочили къде има недъзи и къде има благоприятни условия за нарастване на заплатите - що касае бюджета. Що касае бизнеса чакаме безусловно идващите седмица или две тяхната реакция. Да чуем дали нашите оферти и претенции за продължение на разговора, за сядане на масата на договарянията, само че с претенции за нарастване на заплатите в действителни измерения, а не с понижаване и орязване на права, е дневният ред на виновния бизнес в България ", съобщи Пламен Димитров. Той настоя, че заплатите на хората би трябвало да продължат да се усилват с още по-ускорени темпове. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР