Бюджетът на Варна за 2022 г. предвижда капиталова програма в

...
Бюджетът на Варна за 2022 г. предвижда капиталова програма в
Коментари Харесай

Бюджетът на Варна за 2022 г. предвижда капиталова програма в размер на близо 222,5 млн. лева

Бюджетът на Варна за 2022 година планува финансова стратегия в размер на близо 222,5 млн. лв.. От тях близо 143 млн. лева ще бъдат обезпечени от бюджета, а останалите 79,5 млн. лева – по европейски планове. Проекторамката на програмата беше утвърдена на съвещание на ПК " Благоустройство и комунални действия “ към ОбС-Варна.

Подобряването на пътната инфраструктура и модернизацията на градския превоз са измежду целите на общината през тази година. За съществени поправки на уличната мрежа са заложени 116 млн. лв., като следва възобновяване на десетки улици във всички варненски региони. Само за настоящ ремонт на пътищата през годината са заделени 9 млн. лв..

В листата с обектите, планувани за възобновяване, е бул. " Девня “ – от бул. " Васил Левски “ до ул. " Преслав “, за който общината е отделила над 2 млн. лв.. Приблизително същата сума е заложена и за реорганизация и създаване на велоалеи на ул. " Подвис “, в сектора от бул. " Христо Смирненски “ до " Васил Левски “.

Над 5,3 млн. лв. са планувани в бюджета за съществени поправки, предстоящи от жителите на кв. " Виница “.  3,7 млн. лв. ще коства реконструкцията на пътя от светофара на разклона за село Кичево до началото на квартала. Други 1,6 млн. лв. общината е заделила за сектора от ул. " Цар Борис III “ до Старите гробища.

Предстои главен ремонт и на част от Околовръстния път. За правата по бул. " Христо Смирненски “ от ул. " Прилеп “ до бул. " Осми Приморски полк “ са планувани 1,4 млн. лв.. Над 1,6 млн. лв. в бюджета са отредени за главен ремонт на ул. " Васил Друмев “, която се намира в региона на Спортна зала.

Община Варна възнамерява да направи също цялостна реорганизация на ул. " Колю Фичето “ за 3,7 млн. лв.. Осигурени са и 2,3 млн. лв. за главен ремонт на ул. " Прилеп “ – от бул. " Ян Палах “ до входа на околност Пчелина. Около 1,4 млн. лв. ще костват ремонтните действия тази година на улица към Южна промишлена зона – Западна наземна връзка, от Северен пътен възел на Аспарухов мост до обръчаща на Острова пред Петролна база. Близо 1,3 млн. лв. общината е планувала за реорганизация на ул. " Мадара “ – в сектора от ул. " Д-р Анастасия Железкова “ до ул. " Явор “, и за благоустрояване на пространствата сред бул.  " Царевец “, ул. " Караагач “, ул. " Мир “, бул. " Васил Левски “ и бул. " Осми Приморски полк “ посредством създаване на детски и спортни площадки, зони за отдих и други Същата сума е заложена и за ремонт на ул. " Св. Св. Кирил и Методий “ в кв. " Аспарухово “.

Сред другите по-крупни планове са създаване на буна в морето край курорта " Св. св. Константин и Елена " за над 3 млн. лева и ремонт на стадион " Спартак " за 2,5 млн. лева Инвестициите в просветителна инфраструктура са в размер на 14 млн. лв., включващи строителството на нови здания на 3 детски градини и 3 учебни заведения.

Общината възнамерява да направи съществени поправки на пешеходните подлези по пътя от Двореца на културата и спорта до к.к. " Златни пясъци “. В тазгодишния бюджет са планувани средства за планиране на ремонтните действия на 11 подлеза. Осигурено е финансиране за реорганизация на автомобилните подлези при п.в. " Почивка “ и на ул. " Шипка “, както и за подлез на бул. " Трети март “. 

Тази година следва разширение на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, за която посредством дългово финансиране са обезпечени 12 млн. лв.. От есента градската администрация има подготвеност поетапно да уголемява опциите за платено улично паркиране в необятния център на Варна на града, осигурявайки 10 500 паркоместа.

Близо 181 млн. лв. е бюджетът на за функционалност " Жилищно строителство, БКС и запазване на околната среда “ през 2022 година Разчетените средства по план-сметка " Чистота “ са в размер на 44,4 млн. лв. и близо 5,4 млн. лв. за озеленяване. Поради внезапното нарастване на цената на електрическата енергия плануваният разход за осветяване е в размер на 6,9 млн. лв., т.е. бележи двойно нарастване по отношение на проекта за 2021 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР