Бюджетът на прокуратурата е част от бюджета на съдебната власт.

...
Бюджетът на прокуратурата е част от бюджета на съдебната власт.
Коментари Харесай

Гешев: Ако се намали бюджетът на съдебната власт, ще е празник за мафията и олигархията

Бюджетът на прокуратурата е част от бюджета на правосъдната власт. Ако той бъде понижен, това ще е празник за мафията и олигархията. Това съобщи пред публицисти основният прокурор Иван Гешев.

Вчера стана ясно, че депутати оферират да се вземат 20 милиона лв. от бюджета на прокуратурата, с цел да се дадат на Българска академия на науките. Това провокира острите мнения на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. А Гешев назова предлагането „ поредна смешна политическа офанзива ".

„ Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на Екологичен потенциал, че са налице съществени проблеми с върховенството на закона, че се случват от ден на ден случаи на нарушение на закона от Министерство на вътрешните работи. Налице е полицейски произвол и други проблеми, които с бърза скорост ни връщат към равнища на престъпност от преди приемането ни в Европейски Съюз ", сподели Гешев.

„ Не е орязан бюджетът на прокуратурата. Става въпрос за план за предложение за изменение на закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на правосъдната власт. Бюджетът на правосъдната власт е бюджетът на Висш съдебен съвет, прокуратурата е вторичен разпоредник с бюджетни средства”, изясни Гешев.

Той е изпратил до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него Гешев показва негативно мнение по отношение на предложенията за понижаване на бюджета на прокуратурата.

„ Не знам кой политически талант измисли тази скица, мислейки, че ще скара правосъдната власт с Българска академия на науките. При избирането ми за основен прокурор бях подсилен от едни велики българи - учени от БАН”, разяснява още Гешев.

Той добави, че обвързване на страната е да обезпечи финансиране на всички браншове.

„ Конституцията и законите не са на мода в България в последно време. Ще ви кажа и практическият резултат от това, което си мисли някой, че прави. Това не е нещо новаторско. Това е правено през годините и е свършило пагубно в Конституционен съд. Ефектът – празник за мафията и олигархията, в случай че се случи. Прокуратурата няма да има пари за експертизи и делата няма да влизат в съда. Ако затвори някоя прокуратура, заради липса на режийни, това е в полза на престъпността. Сериозна паника изпитваме за върховенството на закона. Още повече след вчерашното решение на съда на Европейски Съюз, че на избрани страни може да се стопират и понижават съответните финансови средства, които се отпускат, когато има проблеми с върховенството на правото.

Надяваме се депутатите да дадат образец за съблюдаване на Конституцията и законите и ще се окажат на висотата на своята отговорност, в противоположен случай интерес ще има единствено престъпността”, сподели Гешев.

Ето и цялото писмо:

" Главният прокурор Иван Гешев изпрати до ръководителя на 47-ото Народно заседание Никола Минчев и до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо, в което се показва негативно мнение по отношение на направено предложение за изменение на плана за държавен бюджет на Република България за 2022 година, след неговото приемане на първо четене от Народното събрание.

Едва на 15.02.2022 година прокуратурата е известена, че се предлага доста понижаване на бюджета на правосъдната власт.

В писмото се показва, че с намаляването на бюджетните средства за Прокуратура на Република България ще бъде нарушена конституционно обезпечената финансова самостоятелност на правосъдната власт, което неизбежно ще докара до засягане на правилото за разделяне на управляващите и върховенството на закона.

Предвидената смяна - понижаване на бюджета на Прокуратура на Република България с още 20 млн. лева от препоръчаното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв метод не е подбудена от съображения, свързани с активността на прокуратурата и слага в риск реализирането на активността й.

На фона на фрапантното нарастване на цените на всички услуги, доставки, материали и плануваното нарастване на минимална работна заплата това ще докара до неспособност да бъде обезпечено финансиране на разноските, директно свързани с магистратската работа по досъдебните производства и следствието, измежду тях на възнагражденията на движимостите лица по възлаганите експертизи, на разноските за преводи по каузи.

Поради нарасналите условия за мрежова и осведомителна сигурност е належащо предугаждане на по-високи разноски за доставка на нов хардуер, съгласно рекомендациите от одитния отчет на Информационно обслужване. Същевременно средствата за поддръжка на наличния хардуер, съгласно периода за употреба на всеки тип техника в Прокуратура на Република България, също изисква по-високи разноски.

Предвиденото понижение на бюджета би представлявало неприемлива интервенция от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата посредством дефицит на средства за действието й. То основава сериозна заплаха за върховенството на закона с оглед неизбежния опит за надзор над прокуратурата посредством слагането на финансирането й под изискване от нейното реформиране и преструктуриране.

В писмото си до Народното събрание основният прокурор показва, че приветства обезпечаването на нужния финансов запас за развиването на Българската академия на науките, само че това не трябва да става посредством понижаване на бюджета на други органи, изпълняващи разнообразни цели.

Всеки закон за годишен държавен бюджет на страната, в който липсват средства за обособени конституционно открити държавни институции, може да бъде разгласен за противоконституционен, защото сковава активността на тези институции ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР