Бюджетът на прокуратурата да бъде намален с 20 млн. лева,

...
Бюджетът на прокуратурата да бъде намален с 20 млн. лева,
Коментари Харесай

Намаляват бюджета на прокурорите с 20 млн. лв., парите им отиват в БАН

Бюджетът на прокуратурата да бъде понижен с 20 млн. лв., такова предложение е било импортирано сред първо и второ четене на закона за бюджета за 2022 година Висш съдебен съвет бил известен за желанието с писмо, получено на 15 февруари. Проблемът ще бъде разискван на съвещание на Пленума на кадровия орган.

Основният мотив за орязването на бюджета бил, че прокуратурата не била реформирана.

Парите щели да отидат за Българска академия на науките. Прокурорите съзират в това опит да бъдат опълчени на хората на науката.

" Недопустимо е опълчването сред институциите в България, което следва от посоченото в претекстовете обезпечаване на средства за Българска академия на науките за сметка на понижаване на настоящите разноски по бюджета на правосъдната власт за 2022 година Оценяваме като извънредно позитивен метод разбирането на народните представители за обезпечаване на нужния финансов запас за развиване на иновационния и научния потенциал на Българска академия на науките. И считаме за безусловно належащо учените от академията да получават заслужено заплащане за труда си. Този метод обаче следва да откри финансовото си поръчителство в осъществяване на отговорностите на изпълнителната и законодателната власт, а не посредством понижаване на бюджета за сметка на други органи, изпълняващи разнообразни цели, и то в самостоятелната правосъдна власт ", показаха от прокурорската гилдия.

Първото понижаване на бюджета на прокуратурата било заложено в плана, гласуван на първо четене на 10 февруари. Представеният във Висш съдебен съвет план за бюджет за 2022 година на прокуратурата бил за 370 120 800 лева

Експертното предложение на Висш съдебен съвет било за 354 617 500 лева, т.е. с 95,8 % от предлагането на прокуратурата, разясниха магистрати.

В законопроекта, импортиран на 1 февруари 2022 година от Министерския съвет, оферти бюджет за 2022 година обаче бил 352 794 000 лева, което представлявало 95,3 %.

Според прокуратурата намаляването на парите ще докара до орязване на възнагражденията на движимостите лица по възлаганите експертизи. През 2021 година те са били 4 млн. лева Ще се затруднят и преводите по каузи, които за 2021 година възлизали на 1,2 млн. лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР