Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева

...
Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева
Коментари Харесай

Държавата с помощи за земеделците заради войната в Украйна frognews.bg

Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лв. и съставлява 50% от плануваното за годината подкрепяне по мярката. Датата е избрана за да се избегнат скупчвания на жители преди плануваните за 2 април избори за Народно заседание.

 

Държавната помощ за фермерите цели поддръжка за ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна.

 

Тя беше утвърдена от Европейска комисия на 24 март 2023 година, а в следствие одобрена от Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ (УС на ДФЗ).

Схемата в размер на 213 млн. лева е създадена според Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна.

 

Предвидено е следното систематизиране на средствата:

 

∙ Едри и дребни преживни животни, коне и пчелни фамилии – 102 000 000 лева.;

∙ Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 000 000 лева

 

Финансовата помощ е с оптимален размер до 250 000 евро (488 975,50 лева.) на дружество, чиято активност е в бранша на първичното произвеждане на селскостопански артикули, като се регистрира и подпомагането, което претендентът е получил по същата скица през 2022 година

 

Производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета, за първи път са включени в подпомагането.

 

Припомняме, че Министерството на земеделието възнамерява и тази година стопаните да бъдат подкрепени с 426 млн. лв., както и през 2022 година

 

За да бъде обезпечена навременна помощ за бранша преди старта на пролетната акция, сега се обезпечава 50 на 100 от тази помощ, а по-късно през годината ще бъдат отпуснати останалите средства.

 

Предстои да бъдат одобрени напътствията за даване на помощта.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР