Бюджетът на Община Варна за 2024 г. ще се разглежда

...
Бюджетът на Община Варна за 2024 г. ще се разглежда
Коментари Харесай

Бюджетът на Варна ще се разглежда след 8 март, район Одесос още е без вр.и.д. кмет

Бюджетът на Община Варна за 2024 година ще се преглежда от Общинския съвет на Варна в съвещание, което може да бъде извършено не по-рано от 8 март 2024 година С това стартира седмата подред сесия на локалния парламент в морската столица. По предложение на ръководителя на Съвета Христо Димитров, препоръчаната в плана за дневен ред точка за разискване и приемане на бюджета на общината беше оттеглена. Това беше наложено от нуждата да се спазят законови периоди, свързани с Годишната стратегия за ръководство и предписание с парцели – общинска благосъстоятелност, която е обвързана с най-важния финансов документ. В програмата бяха осъществени промени, което наложи повторното ѝ оповестяване на официалната  интернет страница на Община Варна. По закон документът може да бъде прегледан и признат от локалния парламент след приключване на  от публикуването му.

По време на сесията отпаднаха от разглеждане и други точки от предварителния дневен ред. В последна сметка, на съвещанието през днешния ден бяха признати следните решения:
Община Варна закупи терена на така наречен Дупка в центъра на града. Това стана допустимо с привършване на процедурата по разпродажба на сдружението " Централен повсеместен магазин - Варна ", което беше притежател на парцела. На днешното си съвещание Общинският съвет одобри крайния ликвидационен баланс на „ ЦУМ – Варна “, както и отчета на ликвидатора. Гласувано бе парцелът с повърхност от 2 915 кв. м. да бъде предаден за ръководство на Община Варна. Това е по-големият дял от собствеността на терена, към 900 кв. м. са частна благосъстоятелност. Общинските съветници взеха решение също администрацията да изиска от страната два парцела. Единият е на ул. „ Македония “ №53, в който до неотдавна се обитаваше Генералното консулство на Русия във Варна. След полемика в зала „ Пленарна “ беше гласувано предназначението на обекта да бъде „ за детско заведение “ или „ за потребностите на общинската администрация “. Другият неподвижен парцел, благосъстоятелност на Министерство на защитата и с повърхност от близо 47 дка, се намира под Пикадили парк в местността Салтанат. Желанието на Община Варна е територията да бъде обособена като парк. На днешното съвещание бе взето решение за основаване на работна група за разработване на план на задание за цялостно или отчасти изменение на Общия организационен проект на Варна. Тя ще се състои от 21 членове, 1/3 от които ще са общински съветници. Съветниците взеха решение в състава й да влязат техните сътрудници арх. Стоян Петков, Павел Раличков, Мартин Димитров, Иво Балчев, Николай Костадинов, Мартин Златев и Христо Атанасов. Отхвърлено бе настояването за основаване на краткотрайна комисия за наблюдаване работата на ЕСУТ при Община Варна. Съветниците дефинираха и представители на локалния парламент в Областния  съвет за развиване на област Варна. Това са Биляна Раева, Ивайло Костадинов, София Колева, Николай Костадинов и Димитър Чутурков.
В края на съвещанието съветниците с скрито гласоподаване трябваше да дефинират нов краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на регион " Одесос ", откакто пълномощията на определения през есента претендент на ПП-ДБ Цветнен Цветков бяха предварително прекъснати от Общинската изборна комисия - Варна. След осъществяване на гласуването се оказа, че никой от двамата претенденти не е събрал нужните 26 гласа. За Емилия Христова гласоподаваха 25 общински съветници, а сътрудника ѝ Атанас Христов – 22-ма. Изборът на краткотраен кмет на регион „ Одесос “ ще бъде включен още веднъж в последващо съвещание на локалния парламент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР