Бюджетът на Община Пловдив за 2019 г. е 342 млн.

...
Бюджетът на Община Пловдив за 2019 г. е 342 млн.
Коментари Харесай

Половината бюджет отива за заплати

Бюджетът на Община Пловдив за 2019 година е 342 млн. лв. съгласно сметките, импортирани от администрацията в Общинския съвет. Приходите и разноските ще се разискват на сесията на 30 януари, само че надали финансовата рамка ще претърпи обилни промени след дебатите в локалния парламент. Бюджетът за 2018 година, признат по същото време, беше в размер на 324 млн. лв.. През годината с в допълнение финансиране държавното управление го завиши почти с още 20 милиона. За съпоставяне, бюджетът на Варна е 475 млн. лв..

По традиция половината от плануваните за 2019 година средства - 173 млн. лв. - отиват за заплати и осигуровки на близо 11 000 служащи и чиновници, ангажирани в бюджетната сфера - образователни, детски, обществени и културни заведения, общински предприятия, администрацията, която наброява 764 щата. Допълнително се наема личен състав, за чиито хонорари в бюджета се заделят близо 2 млн. лв.. Отделно за прехрана на звената - ток, вода, гориво, консумативи, външни услуги, командировки и така нататък - ще бъдат изразходвани близо 90 милиона.

Общинската администрация дружно с локалния парламент ще ни коства съвсем 19 млн. лв.. За финансови разноски са планувани 57 млн. лв., настрана са планувани средства за планиране и настоящи поправки.

Бюджетът е сходен на миналогодишния, от който непохарчени останаха 49 милиона. Те са главно от планувано, само че неизпълнено строителство. Правителството завиши дотацията за държавните действия, за които по закон се превеждат средства от републиканската хазна. За тази година Община Пловдив получава 162 млн. лв., главно за нарастване на заплатите. Останалите 180 млн. лв. ще се набират от лични доходи.

Администрацията чака да събере близо 73 млн. лв. от имуществени налози. В този кюп са 26 млн. лв. от налог здания, 21,5 млн. - от МПС, 25 млн. - от облагане на покупко-продажби с частни парцели. Още 54 млн. лв. са планувани от такси, които плащаме на Общината. Например 4,5 млн. лв. ще постъпят от таксите за детски градини, 1,6 млн. лв. - от административни услуги, 6,5 млн. лв. от санкции, наказания и наказателни лихви. Най-голям принос в пълнене на локалния бюджет има такса боклук в размер на 34 милиона.

Обикновено в предизборна година (а тази година има два вота) кметовете хвърлят най-много старания за поправки и създаване на нови обекти. В Пловдив най-вече пари са заделени за възобновяване на квартала сред бул. „ Кн. Мария- Луиза ” и „ Марица-юг ”, където в улични поправки, осветяване и благоустрояване се влагат 21 млн. лв.. Това са европейски пари. По същата Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” са предоставени почти толкоз и за вложения в образованието и обществените центрове. В финансовата стратегия на Община Пловдив е включена и реорганизация на пространството към Централна гара със сумата 1 059 060 лв., също от Европейски Съюз.

За ремонт на пл. „ Централен ” и подлеза на ул. „ Гладстон ” се залагат 11 651 000 лв., за довеждане докрай на бул. „ Северен ” от Адата до Брезовско шосе - 10 453 361 лв.. Парите за пл. „ Централен ” са дадени като държавна дотация за Европейска столица на културата, а градежът на булеварда се финансира от 30-милионния заем от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Водният цикъл в Пловдив, чиято стойност е 115 млн. лв. с Данък добавена стойност, започва едвам с 1,2 млн. лв.. Само 1 млн. лв. е очакван за създаване на подлез „ Модър - Царевец ”, толкоз средства са заложени и за олимпийския плувен комплекс. За стадион „ Пловдив ” са заделени единствено 350 000 лв., до момента в който цялостното му довеждане докрай коства 15 милиона.

В бюджета не се виждат средства за реконструкцията на Голямоконарско шосе. Планирани са единствено 95 580 лв. за плана. Нов мост на бул. „ Копривщица ” също е на етап план. За спортната зала „ Колодрума ” се дават 1 016 150 лв. за в допълнение осветяване. Отделно има 600 000 лв. за паркинг и 400 000 лв. за пасарелка до спортния комплекс.

Един многоетажен паркинг - в „ Западен ”, до кооперация „ Корона ” - се финансира с 3 440 000 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР