Бюджетът на НЗОК за 2023 г. има 821 милиона в

...
Бюджетът на НЗОК за 2023 г. има 821 милиона в
Коментари Харесай

Доц. Момчил Мавров: Новият бюджет на НЗОК предвижда увеличаване размера на всички здравноосигурителните плащания

Бюджетът на НЗОК за 2023 година има 821 милиона допълнително разноски за здравноосигурителни заплащания. Същественият миг от парите за бюджета е запазването на здравноосигурителната вноска като размер, която остава 8%. Увеличава се размерът на всички здравноосигурителни заплащания без тези за медико-диагностични действия, само че и при тях има нарастване спрямо касовото им осъществяване за миналата година. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " ръководителят на Народно събрание на НЗОК доцент Момчил Мавров.

Той посочи, че заложеният запас е към 205 милиона лв.. " Става въпрос за към 3% от сумата на приходите от здравноосигурителни вноски и прехвърлянията за здравно обезпечаване. В хода на годината с тези средства от запаса би трябвало да се подсигурява резистентност и равномерност на здравноосигурителните заплащания, на финансирането на съответните действия, като при нужда законът указва, че запасът може да се освобождава и разпределя с решение на Надзорния съвет ", изясни доцент Мавров.

Председателят на Народно събрание на НЗОК сподели още, че спрямо размера по отношение на бюджета за 2022 година само размерът на разноските за медико-диагностични действия е по-малък, само че той още веднъж е по-голям от касовото осъществяване, т.е. от фактически регистрираната и изпълнена активност по това перо.

" Така че можем да приказваме единствено за нарастване на разноските. Като с най-голямо процентно нарастване са разноските за медицински произведения, прилагани в болничната помощ, и разноските за първична извънболнична здравна помощ. При тях нарастването е надлежно за медицински произведения с 23%, за първична здравна помощ 22%. На последващо място бяха разноските за профилирана здравна помощ и за болнична помощ, като при тях растеж е надлежно 18 и 17%. При  денталната помощ също е заложен растеж на разноските, въпреки и по-нисък. При денталната помощ заплащанията е заложено да бъдат към 10,5% повече ", разяснява доцент Мавров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР