Бюджетът на НЗОК за 2022 г. е недоносче заради нуждата

...
Бюджетът на НЗОК за 2022 г. е недоносче заради нуждата
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Бюджетът на НЗОК за 2022 г. е недоносче

Бюджетът на НЗОК за 2022 година е недоносче поради потребността от следваща актуализация. Това сподели в изявление за БГНЕС здравният икономист Аркади Шарков във връзка бюджета на НЗОК за 2022 година

" Най-вероятно и този бюджет ще бъде краткотраен до неговата актуализация някъде юни месец тази година. Очакванията предходната година за по-голям бюджет идваха от това, че ще се вдигне минималната работна заплата и надлежно ще се вдигне оптималният застрахователен приход, от което ще дойдат пари от здравноосигурителни вноски в бюджета на здравната каса. Тъй като тези детайли в централния бюджет не бяха признати, по този начин и бюджетът бе сведен ", сподели още Шарков.
Аркади Шарков: Бюджетът на НЗОК няма потребност от актуализация - СНИМКИ - ВИДЕО
Първоначално заложения държавен бюджет от предходното ръководство е задоволително раздут, с цел да може да поеме разноските за системата на здр...
Прочети повече
По думите му парите за болнична помощ са към 2.8 милиарда лева " Това е едно съществено, солидно количество, което може да даде опция за актуализация на цените на клиничните пътеки, което е основен фактор в идващите няколко години, защото цените в опазването на здравето са над 4 пъти подценени по отношение на останалите в стопанската система. Ако приказваме чисто инфлационно - става въпрос, че инфлационната серпантина, в която се намираме сега и предстоящата инфлация от към 10 % в допълнение основава проблеми на всички заинтригувани страни в областта на опазването на здравето. И на лекарите, чиито разноски се подвигат във връзка с техния обичай и битие, и на лечебните заведения, чиито разноски се подвигат в резултат на покачването на цените на електрическата енергия, покачването на цените на газа, както и на цената на консумативите, които са нерегулирана стока. Именно по тази причина е най-добре да се усилят цените на клиничните пътеки и по този метод на база на осъществена активност, болничните заведения надлежно да проработят своите доходи и своите облаги ", разяснява Аркади Шарков.

Той предвижда забавен спор във връзка с четвъртия ред по перото на медикаментите. " От страна на промишлеността има проблеми с този четвърти ред, който сплотява в действителност най-скъпоструващите медикаменти, отчасти от сферата на онкологията, отчасти от сферата на редките болести. Този ред основава проблем във връзка с това, че няма ясна предвидимост за техните бюджети, защото те както връщат отстъпки към касата, по този начин работи механизъм, специфичен, който контролира техните цени и техния разход за лекарства до края на годината. По този метод с въвеждането на този четвърти ред без задоволително огромна изясненост за промишлеността, се основават и проблеми от това да не знаят по какъв начин ще завършат годината ", изясни здравният икономист.

Аркади Шарков обърна внимание и на бюджета от 1.5 милиарда лева за медикаменти. " Има един проблем, който не е решен от години, а точно реимбурсацията на медикаментите за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови болести. Европейската комисия в следващия си отчет за положението на здравето в Европейски Съюз за България регистрира, че тук най-вече се доплаща за медикаменти. Най-много се доплаща за медикаменти за най-широко популяризираните болести, които са тези на кръвоносната система. Българинът доплаща сред 70 и 80 % от джоба си, тъй като касата реимбурсира едвам 25 %. С този нараснал бюджет, само че и надлежно с задоволително добре направени разбори, би следвало шефът на касата, надлежно и с политическата поддръжка от страна на Народното събрание и от страна на държавното управление, да направи стъпката към покачването на този % реимбурсация ", сподели Шарков. Той изясни, че по този начин ще може най-високата група пациенти с хипертония, които са 1.5 млн. души и още 0.5 млн. души недиагностицирани, да могат да закупят медикаментите си на доста по-ниска стойност.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР