Бюджетът на НЗОК за 2018 г. мина на първо четене

...
Бюджетът на НЗОК за 2018 г. мина на първо четене
Коментари Харесай

Бюджетът на Здравната каса бе одобрен на първо четене

Бюджетът на НЗОК за 2018 година мина на първо четене в Народното събрание. За него гласоподаваха 125 и срещу бяха 88 депутати.

В бюджета за НЗОК плануваните доходи и прехвърляния са в размер на 3 859 978 000 лева Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на 100, като в плановете са отразени резултатът от увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2018 година от 460 лева на 510 лева и резултатът върху размера на прехвърлянията за здравно обезпечаване от увеличение на частта от осигурителния приход, върху който страната внася здравни вноски за лицата, обезпечавани за сметка на държавния бюджет от 55 на 100 от 2016 година и 5 на 100 годишно от всяка последваща година до постигане на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица.

Съотношението на възнаграждение от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2018 година е 60:40, напомня Actualno.com.

Предвидените разноски и прехвърляния са в размер на 3 859 978 000 лева, от които 3 622 060 700 лева са за здравноосигурителни заплащания. С плануваните средства е планувано закупуването на здравна помощ в обсега на наложителното здравно обезпечаване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

През 2018 година се усилват средствата за здравноосигурителни заплащания за първична и профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностична активност, болнична здравна помощ, дентална помощ и за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели.

Резервът, в това число за непредвидени и неотложни разноски, според предлаганото със законопроекта изменение на наредбата на член 26, алинея 1 от Закона за здравното обезпечаване, е три на 100 от събраните доходи от здравноосигурителни вноски и прехвърлянията за здравно обезпечаване от други бюджети и е в размер на 114 554 300 лева

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година е формиран при опазване на изискването за уравновесено бюджетно салдо.

Със законопроекта се оферират промени и допълнения в Закона за здравното обезпечаване, които целят повишение успеваемостта на ръководство на средствата за здравноосигурителни заплащания и възстановяване на контролната активност на НЗОК.

Предлага се изменение в избрания %, определящ средствата, за запас, в това число за непредвидени и неотложни разноски, образуван от събраните доходи от здравноосигурителни вноски и прехвърляния, за здравноосигурителни вноски от други бюджети, от 10 на 100 на три на 100. Според управлението на НЗОК по този метод ще се обезпечи предвидимост, бистрота и прогнозируемост на здравноосигурителните заплащания, по-ефективно систематизиране на средствата и надзор върху тяхното разходване.

Дебатите

По време на дебатите Иван Ибришимов от Българска социалистическа партия нападна бюджета на касата. Той не отговарял на потребностите на здравната система, също така с макрорамката за следващата година се слагал мораториум върху нови действия. " Имаме 230 милиона лв. отговорности към непознати здравни каси ", уточни Ибришимов.

Нигяр Джафер от Движение за права и свободи съобщи, че бюджетът трябвало да реши проблемите в една дисбалансирана система като опазването на здравето. Тези несъответствия били на всички места в бранша, по мнението ѝ. На нея ѝ направи усещане, че за пръв път при разглеждане на здравния бюджет в залата на Народното събрание липсва здравен министър.

Джафер дефинира бюджета като бюджет на финансовата деструкция и невъзможност. " Ще продължаваме да виждаме банкрутирали лечебни заведения ", посочи тя. Грешката е в системата, регистрира Джафер и изиска демонополизация на Здравната каса.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР