Бюджетът на държавата остава на излишък и през май, макар

...
Бюджетът на държавата остава на излишък и през май, макар
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета започва да намалява и е 570 млн. лв. към май

Бюджетът на страната остава на остатък и през май, въпреки той да е по-малък спрямо април. Държавните финанси са с 570 млн. лева на плюс, което съставлява 0.4% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. За това способства по-бързият растеж на приходите от този на разноските на годишна база, демонстрират предварителни данни на финансовото министерство.

През тази година обаче страната разполага и с над 2.8 милиарда лева, които харчи под линия . Те бяха трансферирани от 2021 година в специфични сметки, което разрешава да се употребяват в този момент без да се регистрират като разход на касова основа. Ако в докладите влизаха и тези пари, евентуално бюджетът щеше да е на минус.

Междувременно във вторник вечерта ръководещите разискаха на съдружен съвет актуализацията на бюджета, която е планувана за средата на годината. Очаква се тя да включи към този момент оповестените от държавното управление антинфлационни ограничения за над 2.1 милиарда лева Сред тях е растеж на пенсиите, който ще усили в допълнение разходната част с 1.5 милиарда лева Постъпленията от Данък добавена стойност пък ще намалеят по линия на унищожаване на ставката за хляба и понижението на Данък добавена стойност за метана и природния газ, както и на парното. Засега поръчката на държавното управление е, че тези спомагателни разноски няма да повлияят на главните параметри в бюджета като недостиг и дълг. Тази година държавните финанси се възнамеряват на минус от 4.1% от Брутният вътрешен продукт на касова основа и с нов дълг в размер на 7.3 милиарда лева
Реклама Приходите порастват, само че не задоволително
Към май приходите доближават 22.76 милиарда лева и са с 11% нагоре по отношение на същия интервал на 2021 година Разходите са 22.2 милиарда и са близо 8% нагоре спрямо първите пет месеца на предходната година. За високите приходи способства и инфлацията, която. Тя усилва приходите от косвени налози като Данък добавена стойност, които порастват дружно с цените. Този резултат обаче е стеснен, защото повишаването свива потреблението. Има и растеж на заплатите, което значи и повече приходи от налог общ приход.

Въпреки относително високия си растеж на годишна база, приходите леко изостават от проекта на финансовото министерство. Заложеният им годишен растеж е 13.2%, а към този момент те са с 11% нагоре. Разходите също нарастват по-бавно от плануваните за годината - с към 8% при заложено нарастване от 14.5%. За това оказват помощ и трансферираните от предходната година средства, които в този момент се употребяват като буфер, както и бавният ритъм на консумиране на парите за вложения.

По-подробните планове към април демонстрират растеж на постъпленията от 6.4% на годишна база. Приходите от налози и осигуровки са с 1.3 милиарда повече в сравнение с през същия интервал на предходната година или 10.4% нагоре. Преките налози се движат относително постепенно, като порастват с под 2% на годишна база. Към април те доближават 25% от плануваните за годината, до момента в който по същото време през 2021 година към този момент са били на 32%. Приходите от косвени налози са близо 7 милиарда лева или 15% нагоре на годишна база. Над 4 милиарда лева са постъпленията от обществени и здравни осигуровки или с близо 8% повече в сравнение с през 2021 година За тях през април способстват и покачването на минималната работна заплата с 9% от 1 април, какво и вдигнатият оптимален застрахователен предел на 3400 лева Към април най-бързо се движат постъпленията от мита и към този момент доближават близо половината от плануваната за годината сума.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР