Бюджетът на АПИ за 2021 година е разделен на две.

...
Бюджетът на АПИ за 2021 година е разделен на две.
Коментари Харесай

При бюджет от 382 млн. за пътни ремонти, от АПИ възложили поръчки за 1,5 млрд.

Бюджетът на АПИ за 2021 година е разграничен на две. Едната част е за настоящи поправки и поддръжка, а другата - единствено и само за автомагистрала " Хемус ". Това изясни на брифинг районният министър Виолета Комитова. По думите й за поправки и поддръжка са планувани 382 милиона за цялата година. Тези пари са гласувани предходната година.

" След като към този момент е гласувана тази сума, предходното управление на АПИ разпорежда по контракти настоящи поправки и поддръжка в размер на 1,5 милиарда лв. ", изясни Комитова.

Освен това, когато е поело Пътната организация, новото управление открива, че към този момент са разплатени 382 милиона. Така, по думите на районния министър, до април целият бюджет е бил изхарчен .

Парите идвали от бюджетния остатък. Комитова показа данните и от последните няколко години.

През 2018-а бюджетът е бил за 328 милиона, а в края на годината са разплатени над 2 милиарда, изясни още Комитова. През 2019 година са били планувани над 420 милиона, а са изплатени над 1,4 милиарда. През 2020 са заложени 339 милиона, а действително платените са над 1,7 милиарда.

" В година като тази, в която има толкоз избори, вероятността да ръководят тези, които са правили бюджета, е съвсем нулева. Да дадеш в бюджета 382 милиона, а да заложиш за разплащане 1,5 милиарда, това е форма на машинация . Ти си измамил компаниите. Това е неприятна бюджетна процедура. Доколкото ми е известно към този момент се преглежда това в Софийската градска прокуратура, има преписки ", разяснява представителят на служебния кабинет Антон Кутев.

" Нашето държавно управление си отпътува след 1-2 седмици, по-късно ще пристигна друго държавно управление, а към нова година може би ще има трето държавно управление, което ще е четвърто за тази година. Значи тези хора са дали обещание пари, които не могат да подсигуряват ", съобщи Кутев.

А митингите не престават

Междувременно от Автомагистрали - Черно море " АД продължава протестните си дейности, оповестяват от пресцентъра на КНСБ. Синдикална организация към КНСБ в сдружението провежда нови протестни дейности на 18 и на 20 август.

" Ние, работещите в " Автомагистрали - Черно море " АД, град Шумен, към този момент декларирахме, че от края на месец април вършим опити да получим заработените средства за ремонта на автомагистрала " Тракия " от държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД, директно подчинено на министъра на районното развиване и благоустройство ", се отбелязва в изказване на синдикалното сдружение.

От сдружението допълват, че след протестните дейности на 13 август упованията им за среща с министъра на районното развиване или шеф на политическия кабинет на министър-председателя не са били оправдани. Приетата от протестиращите декларация в 10.40 часа на четирите пункта на митингите - София пред Министерски съвет, Автомагистрала " Тракия ", гр. Русе и Автомагистрала " Хемус ", е била импортирана в деловодството на Министерски съвет. След това е последвала среща с шеф отдел " Приемна ", който, по думите на синдикалистите, не е способен да даде отговор на настояванията им.

Те означават, че прехвърлянето на отговорност, неналичието на действително решение на казуса, неналичието на разговор и връзка със синдикалния комитет, опитите за политизиране на казуса, както и внасянето на напрежение измежду личния състав с изричане на погрешни изказвания, е довело до неизбежно продължение на протестните дейности.

" С цел отбягване на всевъзможни спекулации, заявяваме категорично за следващ път, че нашите синдикални дейности нямат политически темперамент, а се борим само за правото си на труд и възнаграждение! ", написа още в изказването.

Той отговори и на обвиняванията, че с актуализацията на бюджета не са планувани тези пари.

" С актуализацията беше значимо да се обезпечат пенсиите, парите за първи линия, ограниченията за бизнеса. Тази актуализация има друга цел ", сподели Кутев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР