Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит,

...
Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит,
Коментари Харесай

Политически реакции след приемането на Бюджет 2023 г.

Бюджетът е в в началото заложените параметри - с 3% недостиг, със сериозна финансова стратегия, с едно преразпределение на част от финансовите разноски към в допълнение възнаграждение, което Народното събрание гласоподава, в размер на към 300 000 000 лв.. Така министърът на финансите Асен Василев разяснява пред публицисти в Народното събрание признатия тази заран на второ четене държавен бюджет за тази година, след съвещание, почнало през вчерашния ден и траяло над 20 часа.

По думите му в огромната си част фискалните ограничения са непокътнати по този начин, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на страната стартира с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше съществени и продължителни диспути.

Попитан дали може да има някаква смяна, поради обстоятелството, че Българска народна банка ревизира прогнозата си за напредък на стопанската система на 1%, а бюджетът е направен при 1.8%, той отговори, че продължава да има вяра, че стопанската система ще пораства по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че по този начин или другояче данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да оберат разлика, изясни финансовият министър.

Фирмите да се регистрират пред Национална агенция за приходите на всеки три месеца

Това е бюджет, който дава път на България към еврозоната. Това написа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след приемането на Държавния бюджет за 2023 година

„ Благодаря на целия тим, с който бяхме дружно до 6 часа сутринта в Народното събрание, един до друг, с цел да приемем бюджет с 3% недостиг, съответна обществена стратегия и с ограничения, изсветляващи стопанската система “, написа Петков и разгласява фотография от пленарната зала.

С предложение на ГЕРБ-СДС средствата в бранш „ Образование “ ще бъдат увеличени с 580 млн. лв.. С 15% се усилват заплатите на чиновниците в Националния застрахователен институт (НОИ), написа в профила си във Фейсбук ръководителят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, откакто рано тази заран Народното събрание одобри дефинитивно държавния бюджет за актуалната година.

„ Увеличават се средствата за вероизповеданията в страната. Възнагражденията на военнослужещи и цивилни чиновници на Министерството на защитата се усилват. Заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще бъдат нараснали. За задачата Народното събрание гласоподава в Бюджет 2023 в допълнение 150 млн. лева “, добави Атанасова. Тя уточни, че от 1 юли с 20% се усилват заплатите на чиновниците в Центровете за незабавна здравна помощ и в Регионалните здравни инспекции.

Атанасова написа, че Народното събрание е отпуснал 11 млн. лева повече за възнагражденията на чиновниците в Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ и Главна дирекция „ Охрана “. Увеличение на заплатите от 1 август ще получат чиновниците на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), на Изпълнителната организация по горите, Селскостопанската академия и други, добави Атанасова.

Заседанието на Народното събрание продължи над 20 часа. Около 5:40 тази заран депутатите гласоподаваха на второ четене бюджета. Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР