Бюджетът е планиран на минус 1.33 млрд. лв., но финансовият

...
Бюджетът е планиран на минус 1.33 млрд. лв., но финансовият
Коментари Харесай

Бюджетният излишък нараства до 2 млрд. лв. към юли

Бюджетът е плануван на минус 1.33 милиарда лева, само че финансовият министър Владислав Горанов към този момент съобщи, че евентуално дефицитът в края на годината ще е по-нисък от заложеното

Още по тематиката
Инициативата на картовия оператор Visa има за цел да образова над 1000 деца единствено тази година

Инвестиционните разноски не престават да изостават

Излишъкът в бюджета в края на юли се чака да доближи съвсем 2 милиарда лева Това демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. През същия интервал на предходната година приходите надвишаваха разноските с 3.27 милиарда лева, само че разликата е главно поради еврофондовете. Другата причина за по-ниския остатък са по-високите разноски - с съвсем 1 милиарда лева повече по отношение на юли 2016 година

Бюджетът е плануван на минус от 1.33 милиарда лева, само че финансовият министър Владислав Горанов към този момент съобщи, че евентуално дефицитът в края на годината ще е по-нисък от заложеното.

Приходите наваксват, разноските порастват

Консолидираните доходи към юли понижават с 0.4% на годишна база, като по този начин се чака да доближат малко под 20.5 милиарда лева Разликата по отношение на предходната година обаче е поради заплащанията от Европейски Съюз. Докато през 2016 година помощите към края на юли са представлявали 85.9% от плануваните за годината, през същия интервал на тази делът им е малко под една трета.

В същото време има усъвършенстване при данъчните и неданъчните доходи - упованията са те да доближат 19.6 милиарда лева към юли, което е покачване с 1.2 милиарда лева по отношение на същия интервал на 2016 година

В същото време разноските нарастват на годишна база - с 1.2 милиарда лева, достигайки 18.5 милиарда лева към края на юли. Финансовото ведомство показва, че нарастването се дължи на по-високите обществени и здравни заплащания, пенсии, разноски за дотации и осигуровки. Това евентуално значи, че финансовите разноски, които са фактор и за икономическото развиване на страната, изостават. Към полугодието осъществяването им е на едвам 8.5% от общата сума, демонстрират данните на финансовото ведомство.

Плюсът - главно от данъчни приходи

Сега има по-подробна разбивка на осъществяването на бюджета за първото полугодие на годината, което демонстрира позитивно салдо към юни в размер на 1.75 милиарда лева при 3.1 милиарда лева година по-рано. Ако се изключи обаче резултатът от европейските средства, приходите по националния бюджет нарастват с малко над 1 милиарда лева по отношение на първото шестмесечие на предходната година. Увеличението идва напълно от данъчните приходи, при които смяната е със 7.8% нагоре (1.05 милиарда лева.), до момента в който неданъчните понижават на годишна база (с 0.6%). Най-голям е растежът на приходите от осигуровки (14.3%), които доближават малко над 4 милиарда лева, само че доста нарастване означават и директните налози (виж графиката).

Разходите на държавното управление нарастват с 1.1 милиарда лева по отношение на юни 2016 година, като по този начин доближават 15.7 милиарда лева Увеличението идва от растежа на осигурителните вноски, разноските за личен състав и други. От ведомството означават, че осъществяването на разноските към полугодието се развива в границите на плануваните със Закона за бюджета за 2017 година средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР