Бюджетът е на превишение, той е с близо 4,7 млн.

...
Бюджетът е на превишение, той е с близо 4,7 млн.
Коментари Харесай

Финансист: Вдигането на минималната заплата ще доведе до съкращения, защото производителността е ниска

Бюджетът е на превишение, той е с близо 4,7 млн. лв. превишение, което се дължи както на положителните доходи, по този начин и че няма изхарчени пари за финансови разноски. Това съобщи в утринния блок на bTV финансистът Любомир Дацов, съобщи вести.бг.

,,Дефицитът се дефинира от икономическия напредък и ситуацията в страната. Всички индикатори, в това число оповестените от Европейска комисия, сочат, че идната година не може да се приказва за рецесия и България да е на недостиг. Реалистичните цели са уравновесен бюджет и недостиг към нулата. Изхвърляне е напредък към 4,5% - това са към 6 млрд.``, добави специалистът.

По отношение на систематичното увеличение на минималната работа заплата Дацов изрази мнение, че не е заслужено хора с по-високо обучение да взимат една заплата с хора, които имат по-ниска професионална подготовка.

Ние имаме непрекъснато повишаване на минималната работна заплата от ръководството на ГЕРБ насам. Това са хората с ниско обучение - те работят в областите, в които се дава минимална работна заплата. И изпод порастват заплатите - най-ниските, а от горната страна няма условия за такова повишаване и този който е с положително обучение и естествена работа стартира да получава колкото този, който поставя фалшив труд и не е просветен. Това обикновено ли ви се коства?, попита Дацов.

,,Освен това настъпили ли някаква рецесия, първото нещо е да се уволнят чиновниците. Не може да е конкурентноспособна стопанска система, в която заплатите непрекъснато изпреварват продуктивността на труда. Това е и обяснението за появяването на инфлацията``, посочи още той.

Финансистът бе безапелационен, че верният метод е да отпадне административното установяване на минималната работна заплата, а това да се договоря по сектори - по този начин както предложиха от АИКБ на кръгла маса със служебния обществен министър Гълъб Донев в понеделник и както упорства бизнесът от години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР