Бюджет трябва да се приема от правителство с дълъг мандат.

...
Бюджет трябва да се приема от правителство с дълъг мандат.
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Промените в данъчната система са неизбежни

„ Бюджет би трябвало да се приема от държавно управление с дълъг мандат. Когато правиш нещо с три дни небосвод напред, то постоянно ще е късопаметно и с къси крайници. В момента имаме влошена бюджетна непоклатимост. Икономическата конюнктура е забавна - имаме напредък, имаме ниска безработица, имаме най-бързо повишаване на приходите в Европейския съюз. Опира се до това - какво би трябвало да се направи с бюджета “.

Това сподели пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, някогашен зам.-министър на финансите.

И акцентира, че бюджетът би трябвало да има консолидация и инфлацията няма по какъв начин да бъде понижена по-бързо без по-съществени структурни ограничения в бюджета.

„ Структурни политики значат ограничения, свързани с съкращаване на администрацията, да вземем за пример. Да имаш систематичен метод в смяна на системата. Във всяка система има вътрешни запаси, свързани с успеваемостта на работа, които във времето се натрупват.

Структурните ограничения са за предпочитане, тъй като във времето дават по-положителен резултат “.

Финансистът уточни, че уравновесена икономическа политика ще бъде реализирана с негативен фискален подтик.

„ Спрямо икономическите условия би трябвало да имаме малко над уравновесен бюджет, позитивно салдо, което значи, че отклонението в бюджета не е да се намерят 3% от Брутният вътрешен продукт, а близо 6%, което е близо 11 милиарда лв. съкращения. Това са резултатите от взимането на „ положителните “ решения през последните две години.

Много бързо стана ясно, че би трябвало да се заплаща сметката “.

Според него промени в данъчната система са неизбежни.

„ И данъкът върху облагата, и данъкът върху приходите въздействат върху образуването на цените на стоките и върху успеваемостта. Имаме потребност да подтиснем потреблението и да подтикваме предлагането. Намаляването на косвените налозите подтиква предлагането, а увеличението им - понижава предлагането “.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР