Бюджет с 12 милиарда повече инвестиции и в същото време

...
Бюджет с 12 милиарда повече инвестиции и в същото време
Коментари Харесай

Асен Василев: Това е инвестиционен бюджет - 12 милиарда повече с по-малко дълг

Бюджет с 12 милиарда повече вложения и в това време с по-малък по мярка дълг от миналогодишния - по този начин заключи философията на макрорамката на страната финансовият министър Асен Василев в изявлението си от парламентарната естрада по време на дебатите на първо четене.

" Като цяло този бюджет е инвестиционнен и това се базира на обстоятелството, че в случай че ние не влагаме в хора, не влагаме в инфраструктура и не подобряваме институциите и обществената среда, тъй че те да не губят времето на жителите и на бизнеса, няма по какъв начин да чакаме висок стопански напредък и надлежно по-високи приходи. Това да разчитаме на ниски заплати и ниски приходи, като конкуретно преимущество, би трябвало да остане в предишното ", съобщи Асен Василев.

Той акцентира, че " няма по какъв начин конкурентното ни преимущество да е това, че сме небогати и с ниски приходи ".

" Ако продаваме това, ставайки богати, ние изяждаме конкурентното си преимущество. Конкурентното ни преимущество би трябвало да бъде това, че произвеждаме артикули с висока добавена стойност, че има задоволително машинизация на процесите, тъй че да има доста по-голяма работливост на труда и това, че в страната може да се живее елементарно, да се придвижваме бързо и да не си губим времето ", уверен е финансовият министър.

Той посочи, че от тази позиция главните параметри на бюджета залагат двойно увеличение на финансовите вложения, които са 5,8% от Брутният вътрешен продукт, залага се доста нарастване и вложения на средствата в опазване на здравето и обучение, също по този начин в просвета и спорт. Василев добави и различен акцент в бджета - обществена стратегия, която да подсигурява обществена солидароност към жителите.

Заложената инфлация е 5,6%, а дългът е 24,8%, напомни финансовият министър. Василев изясни, че повишените разноски са не поради 8-те милиарда дълг, а посредством и на повишената събираемост в приходните организации. Това пък означавало, че и те, и бизнесът и жителите са работили добре.

" И когато сътрудниците от ГЕРБ питат къде са приходите и спрените кранчета - тук са, ние вършим вложения от 12 милиарда повече с дълг, който е по-малко от предходната година ", заключи Асен Василев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР