Бюджет до 3 процента без увеличаване на данъците и запазване

...
Бюджет до 3 процента без увеличаване на данъците и запазване
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Стряскащо е да има 660 хиляди българи под линията на бедност

Бюджет до 3 % без увеличение на налозите и опазване на всички обществени заплащания - безусловно допустимо е, тъй като има запаси както в осъществяване на приходите, по този начин и във връзка с понижаване на разноските. Така че във всички случаи това е постижимо и можем в границите на днешната полемика да кажем и какви биха били източниците в едната и другата посока ".

Това съобщи в утринния блок на БТВ някогашният обществен министър Лидия Шулева.

" На първо място необятно се разисква дивидентът от държавните предприятия, изключително в енергетиката, да бъде 100 % вместо 50, което са 850 милиона спомагателни доходи. Около 550 милиона са спомагателните доходи в случай че се отстранен тези понижения на Данък добавена стойност ставките, които бяха направени по отношение на коронавирус рецесията,с инфлацията и с войната в Украйна. Мисля, че нещата към този момент много се възстановиха и не е належащо тези краткотрайни ограничения да не престават. Това са 500 милиона. 185 милиона са пониженията на акцизите за газьола, за електрическата енергия, за парното, които бяха дадени по същата причина, тъй че това също е в посоката на увеличение на приходите. По отношение на понижение на разноските също има много запаси. Предлага се да се постави предел до 9 милиарда за разноските в администрацията за прехрана, което е спестовност от 1,4 милиарда ", сподели тя.

" Доста оферти имаше в посока, че пенсиите са увеличавани неведнъж и имаше предложение те да бъдат индексирани от 1 октомври, което би икономисало 500 милиона. Преди това нарастване от 12 % сега в европейска България 660 хиляди пенсионери са под линия на беднотия. Това е една стряскаща цифра, като в случай че се усилят пенсиите по швейцарското предписание от 1 юли тази цифра ще се понижи двойно. Ние не можем да продължаваме да държим едно такова високо число под линия на беднотия ", счита Шулева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР