Бюджет 2023 Бюджет и финансиБСП иска рязко вдигане на максималния

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиБСП иска рязко вдигане на максималния
Коментари Харесай

Депутатите окончателно приеха допълнителния данък за „Лукойл Нефтохим“

Бюджет 2023 Бюджет и финансиБСП желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен доходБюджет и финансиКак бюджетът се трансформира в досадна детайлност
Депутатите дефинитивно одобриха новия краткотраен налог „ свръхпечалба “, с който да се таксуват някои компании от енергийния бранш. Сред тях е и „ Лукойл Нефтохим “, която оперира рафинерията в Бургас. Промените бяха признати като допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и за тях депутатите гласоподаваха съвсем единомислещо.



Според законодателните промени, с изключение на към „ Лукойл Нефтохим “, така наречен „ краткотрайна солидарна вноска “ е ориентирана към всички сдружения, извършващи действия в браншовете на суровия петрол, природения газ, въглищата и нефтопреработването.

Идеята е с приходите от новия краткотраен данък да се финансират енергийни ограничения към уязвимите групи. Служебният кабинет приготвя сходна на сегашната скица за отплата за гориво, само че по-щедра. Очаква се тя да бъде както за физически лица, по този начин и за компании. В момента отстъпка получават единствено персоналните коли, които зареждат елементарен дизел или бензин.

Първите средства от обложената свръхпечалба на енергийните сдружения би трябвало да влязат във Фонда за енергийна сигурност до 30 юни 2023 година, само че може да се вършат и предплатени вноски. По данни на финансовото министерство мярката ще обхване 32 сдружения, само че 15 от тях не са заявили облага в последните години и евентуално няма да преведат никакви " солидарни " вноски.

От изявление на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова в комисия предишния месец стана ясно, че се чакат доходи в хазната от 72 млн. лева за идната година.

В изявление за Economic.bg министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов пък уточни, че законопроектът е обсъждан авансово с фирмите от енергийния бранш.

Идеята е новият данък да бъде краткотраен – за тази и идната година. Свръхпечалбата пък ще се пресмята като разлика от облагата на сдружението за тази и идната година и междинната стойност на облагата му за предходните четири години.

Законопроектът бе импортиран от служебния кабинет, само че сред двете четения от Движение за права и свободи предложиха такива вноски да вършат и атомната електроцентрала, както и ВЕИ компаниите. Движението оферираше АЕЦ „ Козлодуй “ да внася приходите си над 180 лева за мегаватчас, въглищните централи да го вършат при 350 лева Същият размер се оферираше и за ВЕИ централите без дълготрайни контракти.

Все отново бе направена публицистична корекция за въглищните централи, тъй че вноски да вършат всички, а освен за тези, които работят с лигнитни въглища.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Лукойл Нефтохим Лукойл Нефтохим Бургас спомагателен налог свръхпечалба ПоследниНай-четениРегулации 0 Депутатите дефинитивно одобриха спомагателния налог за „ Лукойл Нефтохим “ Бюджет и финанси 348 България внася $37 милиона в капитала на две финансови институции Крипто 5396 Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн Бюджет и финанси 4187 Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход Накратко 9488 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9286 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9098 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 8976 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички вести <
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР