Бюджет 2018 е добър и ще даде възможност за нормалното

...
Бюджет 2018 е добър и ще даде възможност за нормалното
Коментари Харесай

Кабинетът одобри бюджета и рамката до 2020 г.

Бюджет 2018 е добър и ще даде опция за естественото действие на всички държавни органи и институции, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след държавното съвещание. Очаквано, след задълбочени диспути и полемики, държавното управление през днешния ден утвърди законопроекта за държавния бюджет за 2018 година и 3-годишната бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година На съвещанието бяха утвърдени и законопроектите за бюджетите на НЗОК и ДОО за идната година.

" Добрата фаза на икономическия цикъл и успокояването в икономическите субекти дават опция да отчетем един много сериозен за следкризисни равнища напредък ", разяснява Горанов. - Той е добър бюджет, който ще даде опция с изключение на осъществяването на главните политически цели на държавното управление в образованието, в областта на сигурността, в областта на обществената инфраструктура, на физическата инфраструктура, ще даде опция и за обикновено действие на всички държавни органи и институции ", добави той.

Според него темповете на повишаване на приходите в бюджетната сфера не могат да следват същите, които се случват в действителния бранш. „ Това не е наложително неприятна вест, всеки случай по-доброто развиване на стопанската система дава опция и заплащането в бюджетния бранш да следва темпове на напредък – нещо, което не сме могли да си позволим в годините след финансовата рецесия от 2008-2009 година ", сподели още Владислав Горанов.

" Ще пристигна време евентуално през годините, когато ще порастват заплатите с по-голям ритъм и в останалите браншове, само че преди да изхарчим тези пари, би трябвало да ги произведем, предизвести Горанов. - Чуват се доста гласове, че темпът на консолидация не е съгласуван с икономическия цикъл т.е. че при 3,9-4% растеж на стопанската система да се възнамерява бюджет с недостиг не е най-разумното нещо. Има причини и в тази посока. В този смисъл над 730 млн. лева повече разноски за личен състав е стъпка, която по моите разбирания е забележителна. Дали може още, сигурно хората, изключително заетите в бюджетната сфера, имат предпочитание постоянно да получават повече ", съобщи Горанов.

Според него би трябвало са се търси баланс сред нуждата във всички браншове, тъй като пенсиите порастват с половин милиард. „ Някакви проценти ще си каже някой, само че това е половин милиард от парите на българския поданик. Извели сме цели, когато съставяхме това държавно управление и ги следваме прецизно. Претенции за повече постоянно ще има и аз постоянно съм знаел, че да се прави бюджет в интервал на стопански напредък, може би е по-трудно, в сравнение с да се прави в интервал, в който би трябвало да се лимитират разноските ", добави Горанов.

Според него тогава всеки знае, че би трябвало да търпят избрани рестрикции и напрежението в обществото е по-ниско. „ За мен фискалната рамка за идната година е оптимална и най-бързо нарастват заплати там, където сме разпознали най-големите проблеми – в междинното обучение ", сподели още министърът на финансите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР