Бялата и електронната рецепта ще важат до края на май.

...
Бялата и електронната рецепта ще важат до края на май.
Коментари Харесай

Поредно отлагане на преминаването към изцяло електронни рецепти

Бялата и електронната рецепта ще важат до края на май. Това ще бъде последното отсрочване на прекосяването единствено към електронни предписания. Причината - неналичието на подготвеност в лечебните заведения, на които им е бил нужен гратисен интервал, оповестиха на брифинг здравните управляващи.

„ Все още болничната система не е подготвена. В края, когато се изписва пациента, се изписва рецепта. Със в този момент настоящата нормативна уредна тя не би могла да се извършва в аптека. Това ни накара да отложим до 31 май стартирането единствено на електронни предписания в България, с цел да можем да дадем опция на хората в лечебните заведения в страната да вкарат нужния програмен продукт и да бъдат подготвени хората, които ще издават електронните рецепти”, изясни доктор Петков.

Това значи, че от 1 юни към този момент ще важат напълно електронни предписания, а хартиените ще останат в историята.

"Като цяло не считаме, че след три седмици, тези, които не са били подготвени, които ще са подготвени след 3 седмици. Държавата обаче слага европейски правила и ние би трябвало да го следваме. Ако бъде обнародвано в „ Държавен вестник “ в петък, действието ще влезе в действие със задна дата от 1 май ", добави ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
Хартиените предписания, издадени преди първи май, ще важат и ще са изцяло годни.

От БЛС увериха, че персоналните лекари имат цялостна подготвеност, защото до момента са работели с компютри и са вързани в системата, по-скоро казусът е подготовката на лечебните заведения.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР