Бял пелин – здравословни ползи и приложения на билката? Всеки

...
Бял пелин – здравословни ползи и приложения на билката? Всеки
Коментари Харесай

Бял пелин – здравословни ползи и приложения на билката

Бял пелин – здравословни изгоди и приложения на билката? Всеки знае по какъв начин мирише пелинът и по какъв начин наподобява. В България пораства на всички места и се счита за нищо повече от бурен. Въпреки това ще бъде потребно да знаете, че пелинът е освен горчив бурен, само че и потребно растение, известно измежду актуалните лекари. Споделяме детайлностите.

От пелин се получават етерични масла, тинктури и екстракти. Те се втриват в кожата под формата на прахуляк и се окачват в пространства за прогонване на нездравословни инсекти и зли духове. Естрагонът е един от типовете пелин и от него се подготвят питиета. Също по този начин можете да го ядете и свеж (например в салата).

Митологични корени на пелина

Латинското име на растението е Artemisia absinthium L. То се отнася до гръцката богиня на лова и женските занаяти Артемида (в римската митология тя е известна като Диана). Според легендата Артемида употребява запарка от пелин, когато родила жителите на Олимп. Лекарите от Древна Гърция предписвали запарка от пелин за доста болести. На спечелилия в надпреварата с колесници да вземем за пример наложително давали чаша запарка от пелин, с цел да помни постоянно: сладостта на триумфа сигурно е обвързвана с мъка .

Хипократ с възторг написа за в действителност магическите лечебни свойства на пелина след пътуването си до Черно море. А след една и половина хиляди години различен прочут врач, Авицена, класифицира всички характерности на потребните свойства на растението в своя етюд „ Канон на медицината “.

Венци от пелин се носели на главата на жрицата на любящата и мъдра Изида, богинята на плодородието, майчинството и отглеждането на животни. Римляните добавяли растителен прахуляк към виното, с цел да подсилят опияняващите му качества. Даоистите пиели запарка от пелин, когато желали да видят мистериозните острови на безсмъртието с красиви девойки. А там било невероятно да попаднеш в трезво положение (известно е, че пелинът може да провокира халюцинации).

Бял пелин – здравословни изгоди

Официалната медицина, следвайки националната медицина, драговолно признава пелина за потребно растение с изразени свойства:

  • успокоителен,
  • антисептик,
  • антипаразитен,
  • болкоуспокояващ.

Съставът на растението съдържа доста дейни субстанции:

  • етерични масла,
  • танини,
  • фитонциди,
  • алкалоиди,
  • витамин С,
  • янтарна киселина,
  • ябълчена и салицилова киселина,
  • каротин.

Ползи за имунитета

Абсентинът в състава на листата на растението е натурален мощен имуномодулатор. Също по този начин има противовъзпалителни и дезинфекциращи свойства. Много потребно е да се вдишва етеричното масло от пелин при настинки или като превантивна мярка в сезона на вирусите и настинките.

Ползи за храносмилателната система

Етеричните масла в състава на пелина имат мощни холеретични свойства, допринасящи за работата на черния дроб и неговото разчистване . Това от своя страна подкрепя работата на други органи. Например равнището на стомашната киселинност се възстановява и се подтиква синтеза на храносмилателния сок. Пелинът усъвършенства и апетита .

В корените на пелина е открит пребиотик инулин, който дейно оказва помощ за решение на проблеми с храносмилането, обогатява състава на чревната микрофлора и ускорява елиминирането на токсините от тялото.

Ползи за здравето на дамите

Препаратите въз основата на пелин оказват помощ за определяне на постоянен менструален цикъл. Те облекчават болката и спазмите по време на менструация, облекчават признаците на пременопауза и Постановление на Министерски съвет. Понякога пелинът се употребява в акушерската процедура и следродилното възобновяване.

Полезен при висока температура и инфекции

Пелинът дейно се бори с инфекции (особено инфектиране на горните дихателни пътища). Също по този начин оказва помощ за събаряне на високата температура. Препаратите на негова основа се употребяват като отхрачващо и дезинфектантно средство при хронична кашлица със затруднено обособяване на храчки.

Ползи за нервната система

От антични времена е всекидневно да се поставя пелин под възглавницата (или да се пълнят с него дребни възглавнички дружно с други ароматни билки). По този метод децата и възрастните заспиват по-бързо и спят по-здраво. Известно е, че ароматът на пелин успокоява пациентите по време на епилептични пристъпи, оказва помощ да се отпуснете по време на спазми, стрес и улеснява благосъстоянието при остри депресивни положения.

Ползи за кожата и косата – бял пелин – здравословни изгоди

Раните (включително старите) се измиват с запарка от пелин, след което бързо изсъхват и стопират да нагнояват. Растението е потребно при екземи, дерматити, алергични обриви. Етерично масло и изсъхнал прахуляк от пелин се употребяват в мехлеми, масажи и артикули за усмиряване на кожата.

Това свойство на растението се употребява в козметологията: кожата на лицето и тялото се натрива с запарка от пелин, с цел да стане по-гладка и нежна. По този метод можете леко да изсветлите възрастовите петна и да придадете на кожата удивителен златист нюанс (това е допустимо с помощта на каротина в състава на пелина).

Във ваната можете да добавите пелин, морска сол, върбинка и лавандула – тогава водната процедура ще бъде още по-отпускаща и приятна. Смята се, че етеричното масло от пелин дава убеденост в чара му на мъже и дами, действайки като мощен афродизиак. Такава вана би трябвало да се вземе след душ и към този момент не е належащо да употребявате сапун след нея, просто изплакнете с хладка чиста вода.

Като изплакнете косата си с запарка от пелин, можете да подобрите растежа им, да се отървете от пърхота и да им придадете по-топъл колорит (най-добре се вижда на руса коса или приблизително руса). Добре е да комбинирате отвара от растението (две супени лъжици на чаша вряща вода) със отвара или запарка от коприва и репей. Това е изпитан античен лек за възстановяване на здравето на косата и кожата на главата.

Пелин като противоглистно средство

Етерично масло, отвари от пелин, суха билка под формата на прахуляк нормално се одобряват през устата за изхвърляне на паразити от тялото. Неслучайно продуктът тройчатка се прави от пелин , карамфил и зелен орех .

Народни предписания с пелин за лекуване на ставни болести

При ревматоиден артрит и други патологии на ставите , сокът от пелин оказва помощ добре. За да получите лечебна течност, ще ви трябват пресни листа от растението, които би трябвало да бъдат добре измити под вода и прекарани през месомелачка. Сгънете получената каша в тензух и изстискайте в стъклен съд. След това навлажнете превръзката в сока и увийте болната става. Поставете найлоново фолио от горната страна и оставете компреса за 2 часа. Повтаряйте процедурата преди лягане в продължение на един месец.

При болки в гърба можете да употребявате мас въз основата на пелин. За да извършите това, пресните билки би трябвало да бъдат смачкани в блендер и смесени в равни количества с гъша лой. След това поставете масата на водна баня и разтопете, като разбърквате понякога. Поставете получения състав в хладилника, с цел да се втвърди. Мехлемът може да се употребява за лекуване на колене, тил, лакти и глезенни стави. За да извършите това, съставът би трябвало да се ползва върху проблематичните зони 2 пъти дневно в продължение на 4 седмици.

Смес от пелин с кефир ви разрешава да се отървете от болки в ставите. За да извършите това, смилайте растението в блендер или месомелачка и смесете в съответствие 1:1 със средномаслен кефир. След това навлажнете бинт или марля в течността и увийте към проблематичната става. Увийте от горната страна с фолио и оставете за няколко часа. Този компрес може да се остави и за цялата нощ.

Курсът на лекуване е 1 месец. За да премахнете болката, можете да настойвате сухи билки с водка. Ще ви би трябвало минимум 1 супена лъжица билки, които се изсипват в стъклен буркан. Залейте с 250 мл водка. Отстранете за инфузия на мрачно място. След 3 седмици филтрирайте течността и използвайте тинктурата за разтриване на проблематичните зони 2 пъти дневно в продължение на един месец.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР