„Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше да реализира

...
„Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше да реализира
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Бяха спрени наши решения, ще видим негативни последици

„ Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше да осъществя нулево нарастване на цената на електрическата енергия за битовите консуматори, без да се стига до въвеждането на мораториум, който е неприемлива мярка за пазарна икономика”. Това съобщи в предаването „ Карай направо” шефът на КЕВР Иван Иванов. Той сподели, че цената на природния газ трябвало да се усили към 1 януари с цели 64%. От Комисията обаче съумели да ги понижат до 11%. Имали концепция и по какъв начин въобще да няма нарастване. Предложението им обаче било спряно от Народното събрание.
 
„ Никой не се обърна към нас да изиска да разбере за какво и по какъв начин, откакто цената на електрическата енергия трябваше да се усили с 64%, ние успяхме да понижим това нарастване единствено на 11% ”, сподели Иванов. „ Нашите решения бяха съвършени. Бяха обаче спрени. Негативните последствия едвам в този момент ще ги забележим ”, счита той.
 
„ Сега няма да се усили цената на тока с 64%. Това беше пресмятане към 1 януари. Ние го намалихме на 11%. Нашето предложение беше да се понижи Данък добавена стойност на енергоносителите с 10% и на практика нарастването щеше да е 0% - способ, който се употребява в Щатите по време на огромната петролна рецесия през 1973 и който сега се употребява в доста страни в Европейски Съюз ”, изясни шефът на енергийния регулатор.
 
Иванов e безапелационен, че заявката за цената на природния газ е подадено от досегашния ръб на „ Булгаргаз ”. По думите му новоназначените членове на новия ръб още не са вписани в Търговския указател на Агенцията по вписванията. „ Бях мощно обезпокоен от изказването на министър-председателя. Длъжен е да бъде добре осведомен и да не сервира погрешна и непотвърдена информация на българските жители ”, съобщи Иванов.
 
„ Заявлението за цената на природния газ от 1 февруари, както и заявката на цената от 1 януари, са избрани по една и съща методика. Различието е в данните които се получават от интернационалните тържища. Не смятам, че 30% увеличение на цената на природния газ от 1 януари би трябвало да изненадва тези, които следяха по какъв начин се движи цената през декември. Имаше рискови стойности. Увеличението почива върху справедливи обстоятелства ”, сподели Иванов.
 

 
„ Прочетох изказването на вътрешния министър. Това, което той означи във връзка с КЕВР е, че е стигнал до извода, че не е инцидентно методът по който комисията работи. Не зная какво включва той в думите „ не е инцидентно ”. Разбира се, че не е инцидентно. Комисията съблюдава закона, съблюдава цялата нормативна уредба и това не е инцидентно ”, съобщи Иван Иванов.
 
„ Тонът на господин Бойко Рашков не е на вътрешен министър, а на прокурор. Не той, а прокуратурата може да повдига обвинявания. Второ – с недоизказани подозрения, той основава неправилно усещане у българските жители. Ако се окаже, че КЕВР няма никакви подозрения в стриктността и изпълняването на отговорностите й, такива каквито са написани по закон, запитвам – кой ще поеме отговорност, че в продължение на 1-2 седмици фамилиите на тежи чиновници са били в стрес, че техният татко или тяхната майка са обект на следствие и обществено се изрича подозрение, че те са нарушили закона ”, попита Иванов.
 
Той сподели, че схемата с медиаторите не може да се върне. „ Но в случай че промените името медиатор с търговец, който да застане сред външния снабдител и българския консуматор, най-много огромните индустриални сдружения, тогава това нещо вероятно може да се случи. Както има търговци на електрическа енергия, по този начин може да има и търговци на природен газ. Но това ще докара до значително увеличение на цената на природния газ, най към този момент за промишлеността. Затова работодателските организации остро стачкуваха с писмо до министър ръководителя. В момента те употребяват цената, която „ Булгаргаз ” дефинира за контролирания пазар като публичен снабдител, само че заради дълготрайните контракти с бизнеса, той дава на същата цена природния газ за бизнеса. Това ще изчезне, в случай че се осъществя тази скица, за която се приказва ”, счита ръководителят на КЕВР.
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР