бяха със състезателен характер и основните свободи бяха зачетени“.

...
 бяха със състезателен характер и основните свободи бяха зачетени“.
Коментари Харесай

ОССЕ: Машинното гласуване бе ефикасно, медийният плурализъм остава проблем

„ бяха със спортен темперамент и главните свободи бяха зачетени “. С такава констатация излезе Артур Герасимов, специфичен координатор и водач на краткосрочните наблюдаващи от (ОССЕ ПА) на конференция, отдадена на заключенията от извършените през вчерашния ден предварителни парламентарни избори.

Нашата задача демонстрира, че поехме задачата с огромна отговорност и успяхме да участваме с огромен брой наблюдаващи в България макар пандемията, изясни Герасимов.

По думите му средата на предизборната акцията била доминирана от обвинявания в корупция от някогашната ръководеща партия от една страна. От друга страна предизборната акция била белязана и от дейностите на правоохранителните органи в битката им с пазаруването на гласове.

Иначе Герасимов посочи, че предварителните парламентарни избори минали през съответна правна рамка, която била ревизирана малко преди самите избори. Техническите аспекти били ръководени ефикасно, прозрачността и отчетността на финансирането на акцията били понижени поради по-малко отчетност.

„ Изборният развой беше транспарантен, беше ефикасно и с малко проблеми “, посочи Герасимов.

Той регистрира още, че предварителните избори се провели измежду публично съмнение в политическата система поради обвинявания в корупция. Администрацията на изборите извърши съответно своите обвързване и съблюдава периодите, уточни Герасимов.

По думите му електронното гласоподаване било дейно, само че е значимо да се построи публично доверие в системата. Високата централизация на медийна благосъстоятелност имала отрицателен резултат върху политиките и. Липсата на в детайли журналистическо отразяване на предизборната акция попречи на гласоподавателите да създадат своя избор, безапелационен бе Герасимов.

Алфред Хийр, началник на делегацията на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) уточни, че от ПАСЕ следили гласуването в няколко изборни комисии – в София, Пловдив, Пазарджик, някои села и области към Карлово, Перник и Нови Искър. Гласуването в изборните секции било добре проведено, транспарантно и членовете на СИК съдействали на интернационалните наблюдаващи.

Машините сработиха доста добре във всички изборни секции, в които бяхме, посочи Хийр. Новите промени в Изборния кодекс били въведени без авансово изследване за потреблението на машините за гласоподаване не могат напълно да заменят доверието на хората, означи той.

Елона Гиебра Ходжа, Ръководител на делегацията на Парламентарната Асамблея на ОССЕ (ОССЕ ПА) добави, че предизборните акции били лимитирани до формалния език и това понижава равнището на политически присъединяване на малцинствата в политиката. По думите ѝ дамите остават незадоволително добре показани като длъжности, само че пък за сметка на това били показани добре на управителни позиции от изборната администрация. Тя предлага дамите в политиката да бъдат отразявани във всички сфери на обществено-политическия живот.

Усилието да се провеждат предварителните избори малко след последните, като се употребяват машини – това е внушително и доста гласоподаватели използваха машините, само че пък имало и други, които не били уверени. Хората би трябвало да бъдат образовани и да знаят по какъв начин да ги употребяват, настоя Елона Ходжа.
 ИТН поведе с близо 6000 гласа на ГЕРБ при 98.92% обработени протоколи " ИТН " поведе с близо 6000 гласа на ГЕРБ при 98.92% обработени протоколи
" Имa тaĸъв нapoд " зaдминa ГEPБ-CДC пpи пpeбpoeни 98.92% oт избopнитe пpoтoĸoли и към този момент е първа политическа мощ, сочат данните от ЦИК....

Тя има вяра, че бъдещото държавно управление ще обезпечи непоклатимост и разцвет на страната.

Тана де Зулуета, Ръководител на лимитираната задача за наблюдения на СДИПЧ се надява ръководещите да намерят за потребни заключенията на ОССЕ и ПАСЕ. „ Ние не съпоставяме изборите, не е част от нашата методология, само че макар, че имаше промени в законодателството на изборите медийната среда остана непроменена. Остават проблемите с плурализма и независимостта на публицистите “, уточни Зулуета.

Проблемите на корупцията и потребността да се оправим сполучливо с нея от дълго време е проблем на България, посочи тя. Според нея неналичието на задоволително време за образоването на гласоподавателите по какъв начин да гласоподават с машина може да има отрицателен резултат.

Зулуета настоя за съдействие сред полицията, правосъдната власт и смяна в мисленето на всички жители. Участието на дамите в политиката ще спадне в идващия парламент, съгласно нея. Зулуета желае по-голямо присъединяване на дамите през днешния ден в политическите партии. Законите би трябвало да им оказват помощ за в бъдеще да имат по-широко присъединяване по въпросите за корупцията, настоя тя.

Друг проблем е финансирането на политическите партии и отразяването на предизборната акция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР