Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската

...
Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската
Коментари Харесай

Експерт: Прокуратурата целенасочено и последователно атакува президента

" Бяха преминати конституционните граници на интервенция в работата на президентската институция ", по този начин доцент Атанас Славов, специалист от Антикорупционния фонд, разяснява пред БНР акцията на прокуратурата на " Дондуков " 2, при която бяха осъществени претърсвания на кабинети в постройката на президентството.
Юристът беше безапелационен: " Имунитетът на президента не е просто имунитет на лицето, което реализира функционалностите на президент, а е имунитет, който се разгръща върху връзката на президента, върху пространствата, където той реализира функционалностите си. Учудвам се, че български съдии са издали сходни позволения, само че имайки поради органите, от които са тези съдии - от Специализирания углавен съд и от Военния областен съд - това не трябва да ни учудва, тъй като тези съдилища не са известни със своята самостоятелност ".
Според доцент Славов прокуратурата целеустремено и поредно нападна президентската институция през последната половин година:
" Опит поредно да бъде накърнен престижът на президента. Това към този момент не е юридическо деяние, а е политическо деяние, тъй като президентът има извънредно значими функционалности по Конституция и не може с лека ръка, който и да е държавен орган - в това число и прокуратурата - да нападна по този метод президентската институция или да подлага на административно-наказателни репресии лица, които реализират функционалности в президентската институция - секретари, съветници ".
Доц. Славов акцентира, че общественото държание на прокуратурата би трябвало да е извънредно точно и юридически обосновано, с цел да не оставя подозрения за селективен и политически метод към президента.
" Крайно проблематичното е, когато прокуратурата излезе отвън конституционната си функционалност на държавно обвиняване, а си присвоява функционалностите на раздава обществено присъди, каквито по закон могат да издават единствено самостоятелните съдилища ", разяснява още юристът.
По думите на специалиста от Антикорупционния фонд рецензията на президента Румен Радев към прокуратурата е изцяло обоснована.
Във връзка с огласените чатове на президентския секретар Пламен Узунов с предприемача Пламен Бобоков, доцент Атанас Славов разяснява:
" Изнасянето селективно на връзка на президента с който и да било - без значение дали с предприемачи, или с хора от неговата администрация - е нарушаване. това е процесуално нарушаване, за което би трябвало да бъде търсена отговорност по силата на Закона за правосъдната власт. Изнасянето на тази информация, обхваната във внушението, че те са направили тежко закононарушение, имаме нарушение на презумпцията за невиновност ".
Според него е притеснително, че един правосъден акт, който не е финален и обществен, е попаднал в ръцете на секретаря на президента - Пламен Узунов и би трябвало да бъде открито по какъв начин е станало:
" Това сигурно е извънредно притеснително и би трябвало да бъдат задействани механизмите и да се извърши инспекция по Закона за правосъдната власт ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР