Бях убеден, че точно преди това контранастъпление е времето за

...
Бях убеден, че точно преди това контранастъпление е времето за
Коментари Харесай

Очарователно е, че Румен Радев заговори за обективност, но да зап...

" Бях уверен, че тъкмо преди този момент контранастъпление е времето за сядане на масата за договаряния. Украйна беше в напредък и аз даже го споделих с президента Зеленски, който тъкмо първоначално беше тук (в България), и споделих, че единственият метод е по-бързо да се седне на масата за договаряния и да се намерения за рационална формула за мир. Когато нямаш някакво значително софтуерно преимущество, едно нахлуване се трансформира в хазарт. Ние в този момент гледаме резултатите. Цената досега е към 100 000 жертви единствено от украинската страна, единствено за това контранастъпление ", - споделя президентът.

 

Радев обаче не се обръща към Москва с апел да освободи завзетата непозната земя и да седне на масата за договаряния, а счита, че Киев е задължен да го направи.

 

От украинското посолство в София реагирали, че оценките на Румен Радев за украинското нахлуване, обслужват Русия.

 

Няма реакцията на съветското посолство, което значи, че там са удовлетворени от изявлението на българския държавен глава.

 

Президентът е някогашен върховен боен от Въоръжените сили на България. Със сигурност е наясно по какъв начин се проучват бойни дейности, тактики и тактики. Няма подозрение, че е движимост в тази материя, усъвършенствал е военните си познания в академия в Съединени американски щати.

 

Но обективността, за която приказва Радев изисква неща, които самият той не съблюдава.

 

Обективността допуска да имате познания за обект, събития или събитие, като употребявате единствено обстоятелства без персонално мнение. Доказателство за обективността зависи от количеството и точността на схващане на другите параметри на процесите, които се разискват.

 

Следвайки съвета на Радев за обективност ще се опитаме да покажем по какъв начин наподобяват нещата на бойното поле, включвайки и субекта Русия, който той усърдно пропуща, кой (не)знае за какво.

Общите загуби на съветската войска от 24.02.22 до 22.10.23 са следните:

 

- Личнен състав 293 830 (+980) индивида,
- танкове - 5081 (+18) бр,
- бойни машини бронирани машини - 9631 (+19) бр,
- артилерийски системи - 7032 (+15) бр,
- реактивни системи за залпов огън - 825 (+3) бр,
- средства на Противовъздушна отбрана - 549 (+1) бр,
- Бойни самолети - 320 (+0) бр,
- вертолети - 324 (+0) бр,
- безпилотни летателни апарати на оперативно-тактическо равнище - 5339 (+9),
- крилати ракети - 1535 (+0),
- кораби/катери - 20 (+0) бр,
- подводници - 1 (+0) бр,
- автомобилна техника и автоцистерни - 9404 (+13) бр,
- специфична техника (инженерна, сапьорна,  и др.) - 991 (+1) бр.

Генералния щаб на съветската войска не удостоверява, само че и не отхвърля въпросната мрачна статистика. 

 

***

Москва употребява касетъчни бомби от  първия ден на войната в Украйна. Става дума за снаряди за реактивни системи за залпов изстрел БМ-27 Ураган и БМ-30 Смерч. С тях са обстрелвани Харков, Ахтирка и други

На 5 декември 1994 година Англия, Съединени американски щати и Русия подписват меморандум за гаранциите на сигурността по отношение на присъединението на Украйна към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (Будапещенски меморандум).

В изискванията на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и световните закани за сигурността и режима на неразпространението, свързани със забележителен нуклеарен капацитет на Съюз на съветските социалистически републики, Украйна има неповторим принос за световното нуклеарно разоръжаване и непоклатимост.

Руската въоръжена експанзия против Украйна е жестоко нарушаване на интернационалното право и наредбите на Будапещенския меморандум.

 

***

България е член на Европейския съюз от 2007 година

Европейски Съюз излезе с позиция във връзка войната на Русия против Украйна на 23 февруари 2023 година

Ето фрагмент от тази позиция:

 

„ Измина година, откогато Русия стартира непровокирана нападателна война против своя кротичък комшия Украйна и сподели на света същинското лице на имперските упоритости на Кремъл. Днес Украйна към момента се бори, към момента не се предава и към момента е решена да надделее над съветската експанзия.

Русия се приготвяше за войната си против Украйна, като разпространяваше легенди за тази страна. Доста преди пълномащабното настъпление на 24 февруари 2022 г. непрекъснат поток от дезинформация постилаше пътя за съветската военна експанзия. В хода на войната ние непрестанно следим и разкриваме прокремълската дезинформация. В сегашния преглед ще разобличим някои от водещите легенди за войната, които интензивно се популяризират от прокремълската екосистема за дезинформация.

Мит: съветската победа във войната е неизбежна. Или Русия ще завоюва войната, или спорът ще докара до Трета международна война. Западната военна поддръжка за Украйна ескалира обстановката и удължава страданието. Единственият път към мира е демилитаризацията на Украйна.

 

Забележителната опозиция, увереност и непреклонен дух на Украйна потвърдиха неведнъж, че вероятностите на Кремъл в нападателната му война против Украйна предвещават всичко друго, само че не и победа. Светът се дистанцира от Русия, като изиска неотложно преустановяване на офанзивата в Украйна и абсолютно евакуиране на съветските сили зад интернационално приетите граници на Украйна. Откакто Русия даде началото на своята непровокирана „ тридневна война “, Украйна сполучливо спря настъплението на нашествениците, обърна хода на събитията и освободи забележителна територия, която бе краткотрайно под контрола на съветската войска. Украинските войски също по този начин съществено омаломощиха съветските военни сили. 

 

Отпорът на Украйна на всеобхватната експанзия ни сподели какво значи същински неотстъпчив дух. Западната военна поддръжка за Украйна е от решаващо значение на бойното поле, като оказва помощ на Украйна да отстоява правото си на самозащита, залегнало в Устава на Организацията на обединените народи.

 

Руските оферти за преустановяване на огъня или за мирни договаряния не са откровени, а са единствено трикове за залъгване на обществеността. Разгледани деликатно, те бързо разкриват империалистическите претенции на Русия към Украйна да се съобщи и да отстъпи повече от своята територия и суверенитет.

 

Истинският път към мир е цялостното евакуиране на съветските сили зад интернационално приетите граници на Украйна и цялостното преустановяване на нападателната политика на Русия. Русия стартира непровокирана война в Европа при крещящо неуважение на интернационалното право, и по-специално на Устава на Организация на обединените нации. Мирът не може да бъде реализиран, като Украйна бъде оставена невъоръжена против мощно милитаризираната Русия, която отхвърля нейния суверенитет и не крие апелите на пропагандата за геноцид на украинците ".

 

България не може да има по-различна позиция освен тъй като е член на Европейски Съюз, а тъй като такива са обективните обстоятелства. Имаме явен агрескор и страна-жертва.

 

***

Ако президентът Радев спазваше правилата за обективност, които предлага на другите, би трябвало да спомене най-малко някои от изброените нагоре обстоятелства. А те са единствено част от от големия масив от доказателства за противозаконната експанзия на Москва против Украйна.

Все отново Румен Радев признава пред форума, че нахлуването на Русия в Украйна е брутална експанзия. Трябваха му 21 месеца, с цел да признае очевидното. Да се надяваме, че до обективността ще стигне на по-висока скорост.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Българският държавен глава е заплашен от това да бъде разгласен за търсене от управляващите в Кремъл. Причината е, че в словото си пред форума на фондация " Фредрех Еберт ", той назовава Русия агресор, а " специфичната военна интервенция " на Москва - война. За доста по-дребно нещо победителката в Евровизия през 2016 г.  Сузана Джамаладинова - Джамала, от през вчерашния ден е преследвана от Кремъл. Причината е, че в текста на песента й " 1944 " се загатва за депортацията на кримските татари от руската власт. Само се загатва и към този момент я преследват. А Радев приказва за агресор... Да се пази, тъй като тия от ГРУ са привикнали да шетат у нас като у тях си...

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР