Бях на преглед в поликлиника. Вратата на кабинета беше заключена.

...
Бях на преглед в поликлиника. Вратата на кабинета беше заключена.
Коментари Харесай

Северна Корея - спомени от възможното бъдеще

Бях на обзор в поликлиника. Вратата на кабинета беше заключена. След къса свада, лекарка в " златната възраст " призна, че със сестрата гледат рекламни клипчета от...Северна Корея. Тя била остров,

където можеш да се скриеш от нахалния глобализъм

Преди години бях в Страната на утринната прохлада и Великия водач. Авторката на книгата за Северна Корея " Доклад на химическия молив за зелената амеба " наскоро се завърна от там, с цел да установим, че единственото, което се трансформира, са имената на вожда - Ким Ир Сен, Ким Чен Ир, Ким Чен Ун.

Чистота и искра, зелени паркове, необятни като в Париж, булеварди, импозантни здания, първокласни хотели, величествени монументи на вождовете. Армия от девойки, метящи улиците, до момента в който не остане прашинка. Малко коли, бистър въздух, тълпи от усмихнати дами с пъстри рокли и мъже с униформи. В центъра на Пхенян, зад огромна река, на потопен в зеленина площад се издига паметник на концепциите Чучхе. 170-метров железобетонен факел на фона на статуи на народа, на армията, на служащите, на плодородието/селяните/, на интелигенцията и децата.Зад тях стена от разноцветни мраморни плочки с имената на хора, изповядващи концепциите. Най-много от Съединени американски щати, тъй като, съгласно корейците, те най-много страдат от капитализма. Идеите Чучхе - опора в личните сили, и Сонгун - преимущество на военните пред гражданските каузи, са създадени персонално от Ким Ир Сен въз основата на неоконфуцианство, хегелианство и марксизъм-ленинизъм. Бог няма, индивидът е стопанин на света, само че разчита единствено на себе си.

Всички посетители на " последния бастион на комунизма " имат компаньон /моите бяха трима/ и би трябвало да се движат единствено на избрани места. Ако за момент обаче успееш да надникнеш зад опушените стъкла на колите или черните пердета на купето във влака, незабавно разбираш, че си

в Потьомкинско село

Граф Потьомкин, любим на съветската императрица Екатерина Втора, заселвал с бежанци от Балканите, в това число българи, южните региони, извоювани от Османската империя. Когато императрицата потеглила по Днепър на ревизия, графът наредил по крайбрежията декори на красиви селски къщи. По ливадите пасели, закарани преди този момент, стада, а празнично облечени селяни, пеели и танцували.

Луксозното село Кионгдонг на границата с Южна Корея е безусловно Потьомкинско село.Там не живее никой, а високоговорители излъчват непрекъснато послания към южнокорейците. Но единствено двама до момента са се възползували, а в противоположната посока са минали 28 000 души. Въпреки че е страна с антична просвета - повече от 5000 години, прелестна природа и климат, потребни изкопаеми -въглища, олово, волфрам, цинк, уран, графит, желязна руда, мед, злато, сребро, петрол, брутният вътрешен артикул на Северна Корея е 57 пъти по-нисък от този на Катар и е съпоставим с този на Кот д,Ивоар и Сенегал. Средният месечен приход е 50 $, над 6 милиона се нуждаят от храна, а една трета от децата страдат от хронично недохранване.

Заедно с Афганистан и Сомалия, Северна Корея е най-корумпираната страна в света. Тя е и най-милитаризираната - с 9 500 000 милиона боен личен състав, нуклеарна и галактическа стратегия, химически и биологически боеприпас, човешки торпеда и най-хубавите в света хакери. За финансирането на военната машина се търсят и не обичайни източници като, съгласно американски източници, наркотрафик и произвеждане и търговия с подправена валута. Страната се ръководи от военните, отпред с внука на Ким Ир Сен, Ким Чен Ун.

Култът към към комунистическата династия Ким
се построява повече от 70 години

По формалния календар Чуч в Северна Корея в този момент е 102 година, като летоброенето стартира с рождението на основоположника Ким Ир Сен: " Вечен президент ", " Велик водач ", " Любим началник ", " Скъп водач ", " Най-върховен военачалник ", " Наш татко ". В страната има над 40 000 негови, и на наследниците му, монументи,техни портрети са по гарите и летищата, в домовете /при пожар би трябвало се избавят първо те, а след това хората/, на значки, които всеки би трябвало да носи, покрай сърцето си. Уникалният светоглед на корееца е артикул на напъните и вижданията на Ким Ир Сен, който е възнамерявал всеки подробност от всекидневието на народа. Той няма достъп до непозната просвета. Страната е на предпоследно място в света по независимост на медиите, Интернет е стеснен, следен и цензуриран, държавната радиостанция е единствена и наложителна. Стига се и до парадокси - джинсите са неразрешени, при фризьора би трябвало да се избира от 28 утвърдени прически, всички крушки би трябвало да са по 80 вата, а стъпалата на постройките по 17, 78 см.

Дано лекарката и сестрата да не прочетат това и си останат с блажените илюзии за вероятното бягство от глобализма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР