Бягството на рецидивистите Пелов и Колев е по вина на

...
Бягството на рецидивистите Пелов и Колев е по вина на
Коментари Харесай

Зам.-министър: Бягството на Пелов и Колев е по вина на неопитни служители

Бягството на рецидивистите Пелов и Колев е по виновност на млади неопитни чиновници на пандиза, само че не е ясно към момента по какъв начин оръжието е проникнало в Софийския затвор. Това съобщи заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов пред БНР.
По думите му през днешния ден ще бъдат оповестени заключенията от отчета на особено основаната работна група, която трябваше да откри по какъв начин на територията на Централния софийски затвор са импортирани оръжията, помогнали на двама пандизчии – Колев и Пелов, да избягат.
" Документът показва механизма, по който е осъществено бягството – т.е. какви са поредните крачки на двамата нарушители, тъй че от спалното помещение най-сетне да се озоват на независимост. И несъмнено, е съсредоточен и върху минусите в организацията и върху човешките неточности, които са способствали за това бягство ", сподели Проданов, като призна, че има неточности от страна на надзорно-охранителния състав и добави:
" Правила има мисля премного – на всеки един пост да вземем за пример в пандиза има една специфична директива, в която е казано какви са правата и отговорностите на съответния постови надзорник./.../ Вероятно част от тези отговорности обаче не са изпълнени. Някои от тях може би не са изпълнени както би трябвало и тук можем да създадем връзка може би с неналичието на опит нашите чиновници, може би и с проблеми в тяхната подготовка ".
Според него в отчета са посочени съответни имена на чиновници, които съгласно комисията са позволили неточности в своята работа.
" Не е ясно на този стадий по какъв начин оръжието е било импортирано на територията на пандиза ", сподели още заместник-министърът.
" Огнестрелното оръжие е проникнало, несъмнено, извън... по някакъв канал и за прочут интервал от време то е било някъде укривано. В последния миг – т.е. в деня на бягството, то е било в спалното помещение. "
" По отношение на хладното оръжие, разновидностите са още по-многобройни, тъй като едно хладно оръжие може в действителност да се създаде и ние досега не сме наясно дали това е заводски нож или самоделка. Но това не е толкоз значимо, значимо е по какъв начин е могло огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на нарушител, в случай че нашите надзиратели носят службата в пандиза освен без оръжие, само че те нямат у себе си белезници, нямат и палки, в действителност нямат нищо ", разяснява Проданов.
Той изясни още, че в множеството страни по света огнестрелно оръжие вътре на територията на пандизите не се носи
Заместник-министърът сподели още, че в по-голямата част от Централния затвор има видеонаблюдение, като има и места, като килиите, където такова наблюдаване няма.
" Не би трябвало да изпадаме в подобен механически фундаментализъм, тъй като ролята на техниката е ненапълно – в случай че го няма човешкият фактор, техниката си остава една купчина желязо ", акцентира Николай Проданов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР