БВП на София се очаква да се свие с 1-3%

...
БВП на София се очаква да се свие с 1-3%
Коментари Харесай

Доклад прогнозира свиване на БВП на София до 3%. Кои са най-засегнатите сектори?

БВП на София се чака да се свие с 1-3% през 2020 година, като се чака и спад на капиталовите потоци. Това демонстрира отчетът „ Оценка на въздействието на COVID-19 върху стопанската система на София “, направен от Столична Община.

Икономиката на София е мощно обвързвана със европейските пазари и затова забавянето на стопанските системи на Западна Европа може да се окаже спомагателна тежест при икономическото възобновяване на града.

Според разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) на този стадий световна криза наподобява доста евентуална, като точният ѝ размер значително ще зависи от броя инфектирани и продължителността на карантината. В рамките на рационалното е да чакаме стесняване на Брутният вътрешен продукт на столицата с 1-3% за 2020 година, само че има и по-катастрофични вероятни развития. Ако вземем за аналог икономическата рецесия от 2008, където се наблюдаваше по-омекотен резултат в България, последван от по-бавно възобновяване, имаме всички учредения да допускаме че през днешния ден, след 12 години участие в Европейски Съюз, резултатът от възможна икономическа криза ще е доста по-близък до протичащото се в Европа, споделят анализаторите.

Инвестиционните потоци в България се забавят през последните две години и рецесията най-вероятно ще форсира този развой. В случая на София обаче задграничните вложения са съсредоточени в търговията, осведомителните технологии и аутсорсинга на услуги, които ще са измежду по-слабо засегнатите браншове.

Въздействието на COVID-19 върху работната ръка в София

София има най-хубавия пазар на труда в България с под 2% безработица и претовареност от близо 80% от популацията в дейна възраст към края на 2019 година Според ИПИ това значи, че съчетано с огромния брой свободни работни места и нарасналото търсене на труд, изключително във високотехнологичния бранш, столицата има релативно огромна опция да поеме новосъздадената в границите на рецесията безработица. От особена значимост в месеците след края на извъндредното състояние се чака да бъдат стратегиите за преквалификация и институциите за образование на възрастни. На фона на релативно ниската смъртност едва ли може да се приказва за систематичен демографски резултат от самата зараза. Свободните специалности са с релативно огромен дял в икономическия живот на столицата, тук са съсредоточени редица бизнес и механически услуги – от юристи и нотариуси до архитекти и бизнес оценители.

Както прекъсването на покупко-продажбите, по този начин и в по-общ проект предстоящото средносрочно стесняване на новите капиталови начинания ще имат релативно мощно влияние върху търсенето за тези услуги в посока понижение. Наетите в столицата лица са над 650 000. Ударът върху техните приходи и претовареност ще е друг според от бранша, в който те работят.

● Очакват се най-малко 86 хиляди мигновено наранени от изключителното състояние служащи, които ще се сблъскат с мигновен резултат от по-малко работа и липса на приход. Тук не включваме чиновниците, които работят от у дома – те също са директно наранени, само че не губят мигновено приход.

● Допускания: 1) 80% удар върху хотели и заведения за хранене, просвета и спорт; 2) 20% удар върху търговия и превоз (само върху ⅓ от превоза, без БДЖ, пощи и т.н.) и интервенции с недвижими имоти; 3) 10% удар върху индустрия и строителство.

Силно наранени се чака да бъдат:

● Хотели и заведения за хранене - 35 хиляди наети. Много тежък удар.

● Култура и спорт - 10 хиляди наети. Много тежък удар.

Средно наранени са чака да бъдат:

● Преработваща индустрия - 67 хиляди наети. Краткосрочният удар към момента не е толкоз мощен. Промишлеността към момента работи, само че спирането на веригите на доставки, както и общото стесняване на търсенето на огромните експортни пазари ще има отрицателен резултат през 2020 година Анализът е направен с поддръжката на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

● Строителство - 45 хиляди наети. В строителството ударът също не е толкоз мощен, защото работата по обектите не е забранена; огромно значение има продължителността на настоящата възбрана за покупко-продажби с имоти; това, дружно с неизбежното отсрочване на капиталови решения, ще даде резултат през 2020 година

● Търговия - 152 хиляди наети. Краткосрочният удар е друг според от комерсиалните обекти. По-сериозен е ударът върху търговията със артикули, разнообразни от хранителни. Търговията с първокласни артикули е най-засегната.

● Транспорт - 68 хиляди наети. Транспортът ще бъде мощно ударен. Градският превоз продължава със същия интензитет, само че понижават приходите заради спада в ползвателите.

● Операции с недвижими парцели - 11 хиляди наети. Силно ограничение на покупко-продажбите.

По-слабо наранени се чака да бъдат наетите в:

● Електроенергия и води, боклуци - 23 хиляди наети. Слаб кратковременен резултат.

● ИКТ - 77 хиляди наети. Не се чака доста мощен удар в кратковременен проект.

● Професионални действия - 47 хиляди наети. Ударът е по-мек, заради работа от у дома.

● Здравеопазване и обществена работа - 27 хиляди наети. Повече работа в кратковременен проект.

● Административни действия - 66 хиляди наети. Ударът е по-мек, заради работа от у дома.

Въздействието на COVID-19 върху промишленостите в София

Очаква се най-тежко да бъдат наранени туристическо-развлекателният отрасъл, както и обвързваните с него превоз и логистика. Според ИПИ с помощта на огромния дял на информационно-комуникационните технологии и аутсорсинга (а и на услугите като цяло) столичната стопанска система е релативно гъвкава и има капацитет да се приспособява бързо към спешните социално-икономически условия, за разлика от общините с по-индустриален фокус. Сходен резултат има и огромният брой фрийлансъри, защото те също са сензитивно по-гъвкави от наетите на цялостен работен ден. Като цяло, по-тежка се чака да бъде обстановката за бизнесите, които би трябвало да възнамеряват работата си с месеци напред, както и за производствата, които зависят от доста вериги за доставки. Според World Travel and Tourism Council, в случай че пандемията продължи 3 месеца (т.е. до юни), туризмът на международно равнище ще загуби най-малко 25% % от приходите си, а 12-14% от работната ръка ще бъде съкратена. Ако применим тези прогнози за обстановката в София, това значи 63 000 000 лева загуби единствено от нощувки и сред 2 500 и 4 200 изгубени работни места – към 1% от работната ръка в града. Ако рецесията продължи до септември, по неофициални прогнози на Оперативна програма „ Туризъм ” туристическия бранш може да претърпи над 70% загуби, т.е. над 176 милиона лв..

Авиокомпании и Летище София

Според Института за пазарна стопанска система Летище София ще усети сензитивен спад на трафика в средносрочен проект, вследствие както на нежеланието да се пътува (особено за туризъм), по този начин и на проблемите на цялата авиационна промишленост. Авиация Като част от стопанската система на София и България авиацията не съставлява забележителен %. Важно е да се означи и огромният брой българи, които работят за непознати превозвачи и биха могли да изгубят работата си. Индустрията за поддръжка и ремонт на самолети (MRO) също ще бъде наранена. Тя е мощно показана в София. Lufthansa Technik има 8 халета за ремонт и поддръжка, обслужва над 80 самолетни компании и дава работа на над 1000 инженери. Rose Air разполага с 3 халета, а има и други по-малки компании в града. Woodward е една от международните компании, която създава елементи за самолети в София, а L`atecoer - в Пловдив.

Информационни и информационни технологии

Информационни и информационни технологии (ИКТ) е един от най-бързорастящите браншове в София. Неговия дял в стопанската система на града е близо 19%. Секторът е най-вече експортно насочен и мощно подвластен от клиенти в Западна Европа, Съединени американски щати и други Forrester планува, че в случай че навлезем в криза има 50% възможност софтуерните компании по света да отчетат спад в оборотите със приблизително 2%. При най-лош сюжет, покупките на програмен продукт през тази година няма да набъбнат по отношение на 2019 година, а софтуерното консултиране и систематичната интеграция ще отчетат спад от 5%.

Като позитивен резултат, търсенето на облачни решения ще продължи да нараства, както и това на профилиран програмен продукт, CRM системи, киберсигурност. В София ИКТ бизнесът е доста повече софтуерен, в сравнение с хардуерен. Поради тази причина той надали ще бъде непосредствено обиден от забавените доставки на техника от Китай.

Има риск обаче от повишение на разноските на компаниите за покупки на техника и поддръжка. В подтекста на обществена изолираност и ограничение на контакти, дигитализацията и създаването на нови решения ще имат все по-ключова роля за развиването на градовете и бизнесите.

В по-дългосрочен проект обаче се чакат разтърсвания и ИКТ компаниите ще претърпят загуби от корпоративни клиенти както в чужбина, по този начин и в България, наранени от икономическата рецесия. Според предварителни прогнози на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST)  въздействието на COVID-19 върху задграничните предприятия в авиоиндустрията, автомобилния бранш и други високотехнологични производства оказва пряк отрицателен резултат върху доставчиците, подизпълнителите и ко-иновационните сътрудници в София.

Очаква се фирмите, които са в развойна фаза, да замразят капиталовите си планове, което ще окаже отрицателно въздействие освен върху ИКТ промишлеността в София, само че и върху стартъп средата. Това може да докара и до освобождение на чиновници от най-тежко засегнатите компании и стесняване на броя на заетите в бранша.

ИКТ секторът не е предпазен и от проблеми с ликвидността, които са особенно присъщи за дребните и междинни предприятия. В дълготраен аспект секторът има капацитет за възобновяване. В условия на увеличена конкуренция, световните компании ще трансформират своите бизнес модели, допустимо е затваряне на интервенции в София и възобновено „ приключване на гении “.

Промишленост

Според Асоциацията на индустриалния капитал цялата индустрия ще бъде наранена заради затруднените доставки на материали и спедицията на подготвена продукция. Важно е да се запазят оптимално доставките сред страните - 2/3 от стокообмена на България са със страни от Европейски Съюз и в случай че не се обезпечат интернационалните коридори за търговия, българската стопанска система може да бъде ударена доста тежко. Според Асоциацията прекомерно нападателни ограничения от страна на страната против вируса в дълготраен проект биха имали резултата на бумеранга.

Очаква се акцентът в околните месеци да е върху запазването на веригите на доставки. На 15-ти март Европейската комисия насърчи страните в Европейски Съюз да са доста деликатни при стягането на гранично-пропускателните режими, защото при неспособност да бъде обезпечена дори единствено една част или суровина за индустрията, това би могло да спре целия индустриален развой. Това е една от аргументите, заради които промишленото произвеждане на Китай спадна с 13,5% през януари и февруари, а вложенията в ДМА - с 24,5%.

Търговия

Според ИПИ интернационалната търговия най-вероятно ще се забавя през идващите месеци. Тук рискът за България и София следва да се прави оценка в подтекста на другите търговски сътрудници. Докато промишлеността в Китай към този момент върви към стабилизация и веригите на доставки ще се възвръщат в близко бъдеще, продължителността на спирането в Европа към този момент е незнайна. Същевременно най-големият търговец на облекла в света, групата Inditex, която включва и ZARA, разгласи спад в продажбите в международен мащаб от 24% единствено сред 1-16 март.

“Търговия и поправки ” е най-големият бранш в София, заемащ 24.5% от столичната стопанска система през 2018 година Наетите в него са 180 хиляди души или 1/4 от всички работещи в София. Секторът генерира 40% от износа на София при 26% приблизително за страната. Що се отнася до привлечените вложения, групата " Търговия, ремонт, превоз, депозиране, пощи и туризъм " е привлякла 37.3% от всички ПЧИ в София към 31.12.2018 година

Процентът за България като цяло е 25.3%. Според ИПИ комерсиалният бранш най-вероятно ще остане релативно по-малко обиден, защото по-голямата част от него продължава да работи на съвсем цялостни обороти, най-малко до момента в който не стартира да се усеща резултатът на намаляването на приходите и свиването на търсенето.

Общият експорт на София по последни данни (2018 г.) доближава 30 милиарда лв., само че в резултат на рецесията с ковид най-вероятно размерът му ще спадне, изключително в каузи на стоките. В хода на самата рецесия (и карантина) избрани браншове на онлайн търговията се чака да реализират забележителен напредък. Онлайн търговия Разпространението на COVID-19 към този момент води до обилни промени в динамичността на електронната търговия.

Според предварителни неофициални прогнози на Българската Е-комерс асоциация динамичността на бранша ще се възвърне след прекосяването на пандемията (след най-малко 3 до 6 месеца), като в дълготраен проект може да се чака и спомагателен растеж. 

Ефект върху банковия бранш

Основните опасности за банките са свързани с необслужването на заеми в секторите туризъм и обучение. Но съществува и риск от спад в новите ипотечни заеми и обслужването на остарели такива в случай че безработицата се увеличи доста. Според S&P Global, представени от Reuters, е допустимо загубите на банките от заеми съвсем да се удвоят. За благополучие, банките през днешния ден са доста по-ликвидни спрямо рецесията от 2008 година. На 19-ти март Българската национална банка разгласи следния пакет от ограничения, чийто резултат се чака да е в размер на 9,3 милиарда лв..

Пазарът на недвижими парцели

На този стадий няма особени индикации за занемаряване на стартирани градежи, а и работата по тях не е лимитирана. Забавянето на вложенията и намаленото търсене обаче може да се отразят отрицателно върху бранша във втората половина на годината, съгласно ИПИ. 

Автомобилният бранш

В последното десетилетие автомобилният бранш в България се разви доста, давайки работа на над 60 хиляди души. София-област и Пловдив са двата най-големи центъра на промишлеността у нас. Секторът е в риск заради зависимостта си от голям брой доставки на части, създадени в целия свят. Той се отличава и с нужда от дълготрайно обмисляне, което в допълнение затруднява работата на фирмите в интервал на рецесия. ● Само Китай годишно изнася автомобилни елементи за 60 милиарда $.

По данни на анализаторската компания GlobalData, типичният автомобил съдържа 20 000 елементи, като във всяка кола има известно количество китайски елементи. Не се знае по кое време доставките на части за заводите ще се възстановяват. Що се отнася до вероятно пониженото търсене, анализатори плануват продажбите за годината в Съединени американски щати да паднат с 15-20% в случай че рецесията се проточи, и с 3-5% в случай че вирусът бъде овладян скоростно. Ако приемем, че в Европа спадът ще е съпоставим, то същите загуби могат да се чакат и при автомобилния бранш у нас. 

Като предписание, колкото по-дълбоко стопански обвързана е една стопанска система със мощно наранена от COVID-19 страна, толкоз по-силно ще бъде усетен отрицателният стопански резултат. С повишаването на случаите в Европа българската стопанска система и изключително стопанската система на София става все по-уязвима заради високата икономическа обязаност с стопанската система на Европейски Съюз, даже в България и да няма огромно разпространяване на вируса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР