Бутилка с вода от 1 литър може да съдържа средно

...
Бутилка с вода от 1 литър може да съдържа средно
Коментари Харесай

Учени: Има опасност за здравето от пластмасова бутилирана вода


Бутилка с вода от 1 литър може да съдържа приблизително към 240 хиляди пластмасови частици

Опасността от нанопластиката се крие в способността й, заради дребния си размер, да навлиза в човешки кафези и кръв, в това число през плацентата - и в тялото на новородените, до такова умозаключение са стигнали учени от Колумбийския университет, което е оповестено в американското научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences, оповестява Bloomberg.

Учените са открили наличието на нанопластмаси във водата - частици с дължина под 1 микрометър (μm; 1 mm - 1000 μm). Преди се взимаха поради единствено микропластмасите (размерът им от 1 до 500 микрона), а със сегашните данни се оказа, че наличието на пластмаса може да бъде 100 пъти по-голямо от досегашното.

За да изчислят какъв брой нанопластмаса има във водата, създателите на проучването изобретиха нов способ за микроскопия и използваха логаритъм, основан на огромен набор от данни. За разбора са употребявани 25-литрови бутилки от три американски производителя (не се прецизира кои). В тях са открити 110-370 хиляди частици, 90% от които са нанопластмаси.

Бяха взети поради седем постоянно срещани типа пластмаса (например полиетилен терефталат или PET, който се употребява за правене на множеството бутилки за вода, както и млечни артикули, контейнери за храна и др).

Учените означават, че някои частици са останали неидентифицирани, което значи, че наличието на пластмаса може да е още по-голямо.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР