Бутилка олио у нас е по-скъпа от тази в европейски

...
Бутилка олио у нас е по-скъпа от тази в европейски
Коментари Харесай

Ето колко струва олиото във Франция, Италия и Великобритания

Бутилка олио у нас е по-скъпа от тази в европейски страни. Ето каква е цената за литър във Франция, Италия и Англия.

Франция

Във Франция екипът на Нова телевизия ревизира цената на олиото в известна комерсиална верига в Ница. Тя зависи от марката на продукта, само че въпреки всичко се движи сред 1,70 и 3,80 евро за литър.

Италия

Две седмици след войната в Украйна италианските ресурси със слънчогледово масло и олио са изчерпани. Причината за това е, че Италия внася продукта най-вече от Украйна и Русия, а войната спря доставките.

Олиото е извънредно значим артикул за хранителната промишленост на Италия поради производството на хлебни произведения, в това число и италианските спагети. Домакинствата обаче употребяват най-вече зехтин.

Ако единствено преди няколко дни избрана марка олио в магазините се продаваше за 1,50 евро, сега вече е 2,30 евро.

Англия

Проверката е в магазин от невисок ценови клас. Избран е, тъй като е един от дребното, които усилват клиентите си на фона на рекордната инфлация, а и тъй като е най-близко като предложение до познатите в България хранителни вериги.

Литър олио коства 1,09 лири, или към 2,50 лева Във Англия за бутилка олио и зехтин екипът на Нова заплаща 3,68 лири, или към 9 български лв.. При минимална отплата от 10 паунда на час британците умерено могат да си купят девет бутилки олио. За съпоставяне, в България на минимална заплата за час работа - една бутилка олио остава несигурна.

Англия, за разлика от България, създава извънредно малко лично олио и разчита главно на импорт. Въпреки пандемията и войната в Украйна, цените на този артикул не са се нараснали с повече от 10% за последните две години. Причина е сериозната конкуренция сред питателните вериги, които се стараят да поддържат ниски цени, с цел да притеглят повече клиенти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР