Бустерната ваксина срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech, адаптирана за доминиращите подварианти

...
Бустерната ваксина срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech, адаптирана за доминиращите подварианти
Коментари Харесай

Адаптираната ваксина на Pfizer/BioNTech срещу Омикрон е по-ефикасна от оригиналната

Бустерната ваксина против COVID-19 на Pfizer/BioNTech, приспособена за преобладаващите подварианти BA4/BA5 на Омикрон, е доста по-ефикасна от истинската, заяви немският производител, представен от ДПА.

Нови данни от продължаващите клинични проби сочат почти четирикратно нарастване в броя обезвреждащи антитела против BA4/BA5 във възрастова група над 55 година спрямо обезвреждащите антитела от бустерна доза на истинската ваксина против COVID-19 . Измерването е извършено един месец откакто участниците в проучването са били имунизирани с бустерна доза.

Изследването регистрира 9,5-кратно нарастване на антителата в групата имунизирани на възраст от 18 година до 55 година месец след имунизацията в съпоставяне със стойностите преди бустерна доза. Отчетеният растеж при доброволците над 55 година е 13,2 пъти.

И двете ваксини демонстрират сигурност и се възприемат добре от участниците в тестванията.

Бустерната ваксина за BA4/BA5 на разновидността Омикрон, създадена от Pfizer/BioNTech бе утвърдена в Европейски Съюз в средата на септември. Тя съдържа дейни съставки за противопоставяне на истинския вид на новия ковид и на разновидностите BA4/BA5 на разновидността Омикрон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР