Бустерна доза ваксина срещу коронавирус може да бъде приложена три

...
Бустерна доза ваксина срещу коронавирус може да бъде приложена три
Коментари Харесай

Във Франция: бустер 3 месеца след първите дози

Бустерна доза ваксина против ковид може да бъде приложена три месеца след слагането на първите две дози, оповестява Френският народен орган за опазване на здравето (HAS), представен от европейската редакция на Politico, съобщи организация " Фокус ".

Здравните управляващи споделиха, че разпространяването на разновидността Омикрон е стимулирало решението им да съкратят интервала от време, преди да може да се приложи бустер доза от петте месеца, които са били авансово заложени. Изглежда, че разновидността значително застъпва имунитета, възложен от естествения курс на имунизация, само че е потвърдено, че бустерните дози доста понижават вероятността от зараза. Здравните управляващи също по този начин предложиха бустерни ваксини да се ползват на уязвими юноши на възраст сред 12 и 17 години. Категорията включва юноши, които страдат от проблеми с имунната система или които имат съпътстващи болести, които са свързани с тежък COVID-19.

HAS цитира моделиране, осъществено от организацията за надзор на болесттите на Европейски Съюз, което предвижда, че скъсяването на времето за използване на бустер дози може да понижи смъртността, обвързвана с разновидността Омикрон, с 15 %. Препоръката следва мнение на регулатора на медикаментите в страната, Националната организация за сигурност на медикаментите (ANSM), която също поддържа ускорение на въвеждането на бустер доза, с ангажимента, че към момента би трябвало да се съберат повече данни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР