Бустерна доза от ваксината срещу коронавирус на компанията Moderna осигурява

...
Бустерна доза от ваксината срещу коронавирус на компанията Moderna осигурява
Коментари Харесай

Бустерна доза от ваксината на Moderna осигурява защита срещу Омикрон

Бустерна доза от имунизацията против ковид на компанията Moderna обезпечава отбрана против новия вид Омикрон съгласно лабораторни проучвания, съобщи Ройтерс, като цитира известие на фирмата-производител.

Използваният сега препарат на Moderna ще продължи да бъде " на първа линия при отбраната от Омикрон ".

От компанията обясниха, че решението да се концентрира върху тази ваксина се дължи в известна степен на бързината, с която Омикрон се популяризира.

Moderna към момента възнамерява да създаде препарат, който да защищава главно от новата вариация на вируса. Фирмата се надява да напредне с клиничните изпитвания при започване на идната година.

Използваната сега ваксина е " високо ефикасна и извънредно безвредна ", съобщи в изявление лекар Пол Бъртън, основен медицински шеф в Moderna. " Смятам, че ще отбрани хората по време на идния празничен интервал и през зимните месеци, когато ще станем очевидци на най-силния напън от Омикрон ".

От компанията оповестиха, че две дози от нейния препарат дават ниско равнище на антитела против новата вариация, само че с трета 50 микрограма то се покачва 37 пъти. Подсилваща доза от 100 микрограма пък усилва отбраната още повече - над 80 пъти по отношение на тази преди слагането ѝ.

Данните, които към момента не са минали научна инспекция, са въз основата на проучване на кръвни проби на хора, които са ваксинирани против лабораторно основан псевдовирус, сходен на разновидността Омикрон.

Доктор Бъртън сподели, че зависи от държавните управления и регулаторите да решат дали желаят да усилят равнището на отбрана с доза от 100 микрограма от препарата.

От компанията обявиха също, че това количество като цяло е безвредно и се приема добре, макар че е следена наклонност за малко по-чести нежелани странични реакции.

Американските регулатори утвърдиха през октомври бустерна доза от 50 микрограма от препарата на Moderna. Първите две дози са по 100 мигрограма.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР