Бурни дебати се разгорещиха по време на обсъждането за регламентирането

...
Бурни дебати се разгорещиха по време на обсъждането за регламентирането
Коментари Харесай

Парите за разноски на врачанските съветници разбуниха духовете в Общинския съвет

Бурни диспути се разгорещиха по време на разискването за регламентирането на разноските на общинските съветници във Враца по време на постоянното съвещание на общинския съвет. Докладната бе импортирана от Венелин Петров, който изиска от сътрудниците си да гласоподават регламентирането на спомагателните им разходи. Целта на Петров бе по този начин наречените „ други разходи “ на съветниците по отношение на работата им в съвета да не са прословутите 300 лв.. Той пожела да станат в размер до 35% от брутното възнаграждението на ръководителя на общински съвет-Враца, които се поемат от общинския бюджет.
По време на дебатите пък съветничката Владислава Лакова направи предложение изобщо да отпаднат признатите 300 лв. за други разноски на съветниците. Тя предложи вместо това да имат правото да употребяват материално-техническата база и да бъдат обслужвани от администрацията на общината, като разноските се одобряват от общинския бюджет. Според предлагането на Лакова общината ще би трябвало да обезпечава и провежда срещите на общинските съветници с всички районни медии до 4 пъти в месеца. Реално Лакова изиска общината да заплаща за отразяването на локалните парламентаристи в медиите. Тя предложи от хазната да обезпечават до 10 пъти всеки месец автомобил и водач за срещи на територията на общината, както и да се поемат разноските по съвещания с правист, финансист и редица други специалисти. Освен това изиска всеки общински консултант да може да употребява рекламни материали, обезпечени от администрацията, както и визитки, флаери и да се употребява от платена реклама в обществените мрежи и медии.
Предложението на Лакова срещна бурната реакция на кмета на село Бели извор Кирил Илиев, който съобщи, че е уверен, че съветниците не работят в полза на града, а за персоналния си интерес. По думите му тези оферти, които се разискват са следващото завоалирано нарастване на заплатите им. Илиев акцентира, че за 2-3 дни работа локалните сенатори вземат повече пари, в сравнение с един селски кмет, който работи 30 дни в месеца.
„ Искате да си увеличите заплатите. Общинският съвет и доенето на общинския бюджет не са специалност “, безапелационен бе Илиев. След избликът му Лакова се опита да разясни, че тя упорства да отпаднат разноските от 300 лв. и категорично да се регламентират разноските на общинските съветници.
В дебатите думата взе и кметът Калин Каменов, който показа, че има опасения, че в случай че препоръчаните промени се одобряват разноските за активността на локалните съветници, финансирана от бюджета, ще набъбне фрапантно. По въпроса с използването на администрацията за разнообразни услуги кметът изясни, че в никакъв случай не е имало някакъв проблем за това и постоянно са помагали. За заплащането за изявите в медиите на съветниците Каменов съобщи, че общината и другите институции в никакъв случай не са плащали за сходна услуга, а само за публикуването на известия към обществеността.
„ Трябва да се направи план на разноските и нужната техника. Ако се окаже по-изгодно за община Враца да се одобри закрепен бюджет за командировките, аз ще ви поддържа “, съобщи градоначалникът.
В последна сметка предлагането за рамкиране на разноските на Владислава Лакова бе оттеглено за прецизиране и разглеждане на последваща сесия, а на Венелин Петров бе отхвърлено с 6 гласа „ за “, 21- „ срещу “ и 7 -„ въздържал се “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР