Бурни дебати предизвикаха докладните записки, касаещи определяне на възнагражденията на

...
Бурни дебати предизвикаха докладните записки, касаещи определяне на възнагражденията на
Коментари Харесай

Кюстендил – общината с най-ниски заплати, дебатира за възнаграждение от над 8000 лева за кмета

Бурни диспути провокираха докладните мемоари, касаещи установяване на възнагражденията на кмета, общинските съветници и ръководителя та Общинския съвет в Кюстендил, по време на съвещанието на локалния парламент, заяви " Фокус ". Беше прегледана докладна бележка по отношение на възнаграждението на кмета на Община Кюстендил. В нея е записано предложение то да бъде 90 % от главната месечна заплата на министър. По време на дебатите общинският консултант Йордан Тодоров уточни, че става въпрос за над 8 490 лв..
 
" Кюстендил е с най-ниско приблизително заплащане от регионалните градове в страната. За мен не е редно от морална позиция. При 1400 лв. междинна заплата ", сподели Тодоров. По точката се изрече и общинският консултант Румен Златковски. По думите му заплатата е огромна за града.
 
Съветникът Михаела Крумова съобщи, че би трябвало добре да се намерения във връзка с кметската заплата, възнагражденията на чиновниците в администрацията и тези в общинските предприятия.
 
Председателят на Общинския съвет Димитър Велинов сподели в тази връзка, че най-голямата антикорупционна процедура е положителното заплащане. По думите му с посочения % са били съгласни участниците в авансово извършена при него среща. Освен това предложи процентът да бъде понижен на 80%.
 
Общинският консултант Андре Миленков беше безапелационен, че кметът е заслужен и би трябвало да получава едно почтено заплащане. Подкрепа за кметското заплащане даде и съветника Юрий Хранов. Той уточни, че откакто законодателството е определило това нещо, то би трябвало да бъде обещано. Тодорка Скрипкина съобщи, че би трябвало да има консенсус по отношение на възнаграждението.
 
Общинският консултант Мира Атанасова пък беше безапелационна, че към момента никой не се е потвърдил и тази тематика не би трябвало да бъде разисквана. При гласуването не беше признато препоръчаното понижение в процентите – от 90 % на 80%. След това не бе призната и цялата докладна бележка. В поддръжка гласоподаваха 16 съветници, 16 се въздържаха, а 5 бяха срещу.
 
Следващата точка, касаеща възнаграждението на ръководителя на Общински съвет, беше призната. Той ще получава 90 % от заплатата на кмета. Общинските съветници не съумяха да дефинират личните си хонорари.
 
При дебатите имаше предложение те да взимат 1 % от междинната месечна работна заплата за общинска администрация, вместо направеното предложение за 70%. Това не беше признато. Последва гласоподаване на главното предложение в докладната бележка, което също беше отхвърлено.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР