Бурни аплодисменти от британския парламент за украинския президент Володимир Зеленски.

...
Бурни аплодисменти от британския парламент за украинския президент Володимир Зеленски.
Коментари Харесай

Бурни аплодисменти от британския парламент за Зеленски

Бурни овации от английския парламент за украинския президент Володимир Зеленски. В своето историческо послание към членовете на Уестминстър, Зеленски съобщи, че Украйна не е желала войната, само че ще я води, с цел да не изгуби това, което има.

" Обръщам се към вас като жител, само че и като президент на една велика страна, която има огромни фантазии и мощ да се бори. Ще ви опиша за 13-те дни - 13 дни на война, която ние не започнахме и която в никакъв случай не сме желали. Но я водим, тъй като не желаеме да загубим това, което имаме, което е наше, не желаеме да загубим Украйна ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски описа за жертвите на войната - по думите му, минимум 50 деца са изгубили живота си от началото на съветската инвазия. И цитира шекспировия Хамлет.

" Да бъдеш или да не бъдеш? Добре познавате този шекспиров въпрос. Преди 13 дни този въпрос нямаше по какъв начин да бъде заложен в Украйна. Но в този момент, това не е по този начин. А отговорът е явен - да бъдем ", съобщи Зеленски.

Припомни и откъс от речта на Уинстън Чърчил, отправена в същата тази зала преди десетилетия, в навечерието на интервенция Дюнкерк.

" Няма да се предадем и няма да загубим. Ще се борим до самия край, ще се борим по море, суша и въздух. Ще защитим страната си непременно. Ще се борим в горите, по полетата и по крайбрежията, в градове и села ", съобщи Зеленски.

Украинският президент благодари на Англия за оказаната досега филантропична помощ, а също и за военното съоръжение, доставено от Лондон. И за следващ път прикани за помощ украинското въздушно пространство да бъде затворено.

" Англия и съдружниците ни, сме твърдо решени да снабдим нашите украински другари с оръжия, с които да пазят своята татковина. Ще затегнем икономическите наказания по отношение на Владимир Путин и ще спрем вноса на съветски газ. Ще използван всички вероятни способи - дипломатически, филантропични и стопански, до момента в който Владимир Путин не претърпи провал на своето рисково начинание и Украйна не бъде още веднъж свободна ", съобщи Борис Джонсън, министър председател на Англия.

Безлюдните улици на Киев тази заран бяха огласени от украинския химн. Но преди тях прозвучаха сирени за паника.

Украинската войска оповестява, че все още съумява да отблъсне настъпващите съветски елементи и са нанесени съществени вреди, в това число и огромен брой жертви. Москва не разяснява изказванията. Нови сателитни фотоси разкриха следите от офанзивата. Освен разрушенията в Киев, се вижда и продължаващото от север нахлуване на съветския боен ескорт.

А в пристанищния град Мариупол Кремъл оповестява, че подразделяния на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка национална република са напреднали с съвсем километър. Обсадата на този стратегически значим град на Азовско море продължава към този момент близо седмица. В 9:00 ч българско време влезе в действие краткотрайно прекъсване на огъня. Осигурени са филантропични коридори от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол. Тази заран украинските управляващи оповестиха, че през миналите дни сполучливо са извели над 5000 души от Суми.

Утре за следващ път Киев и Москва ще седнат на масата за договаряния. Този път ще беседват украинският външен министър Дмитро Кулеба и съветският първи посланик Сергей Лавров. Разговорът е с посредничеството на Турция и ще се организира в Анкара.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР