Бурната повърхност на Слънцето е разкрита с безпрецедентни подробности при

...
Бурната повърхност на Слънцето е разкрита с безпрецедентни подробности при
Коментари Харесай

Това е Слънцето - най-подробните снимки заснети с телескоп

Бурната повърхнина на Слънцето е разкрита с невиждани детайлности при първите наблюдения от слънчевия телескоп Inouye в Хавай , оповестява " Гардиън ".

Впечатляващите изображения разкриват изненадващо равнище на конструкция, прикрито навътре в плазмата, като за първи път мощно мъглявото снимане от слънчевата повърхнина е във фокус .

" Това са изображения с най-висока разграничителна дарба на слънчевата повърхнина, правени в миналото ", разяснява Томас Римеле, шеф на плана на слънчевия телескоп Inouye. " Това, което по-рано мислехме, че наподобява като светла точка - една конструкция - в този момент се разпада на доста по-малки структури. " Разделителната дарба на телескопа от 30 км е повече от два пъти по-висока от тази на идващите най-хубави слънчеви обсерватории.

Изображенията демонстрират, че повърхността на слънцето е осеяна с сходни на злато гранулирани структури, всяка с размерите на Франция . Издигащите се колони от плазма до съвсем 6000°С, се демонстрират като ярки петна в центъра на всяко зърно - епицентър с обособяване на топлота от вътрешността на слънцето към повърхността му. Докато плазмата се охлажда, тя се спуска назад под повърхността по тесни, сенчести канали сред прилежащите гранули .

Това комплицирано равнище на подробност ще помогне да се усъвършенства разбирането за държанието на слънцето и ще разреши по-точно да се планува неговият цикъл на активност.

Телескопът на Националната слънчева обсерватория на Съединени американски щати за $345 млн. разполага с огледало от четири метра - най-голямото в света за безоблачен телескоп - и се намира на върха, на 3000 метра, на вулкана Халеакала на остров Мауи.

Валентин Пилет, шеф на Националната слънчева обсерватория, дефинира телескопа, който се строи от 2013 година, като " ужасно софтуерно достижение ". Основно предизвикателство е поддържането на температура на главното огледало на телескопа по отношение на околната среда, до момента в който гледа непосредствено към слънцето - всяко отклоняване на температурата предизвиква турбуленция на въздуха, която може да утежни качеството на изображението. Топлината може бързо да разтопи метал във фокусната точка на огледалото .

Всяка вечер, лед що се касае за басейн се пуска в осем резервоара. През деня охлаждащата течност се придвижва през резервоарите за лед и се популяризира по тръбопроводи. Има и над 100 въздуховода зад главното огледало.

Входящата светлина от слънцето се отклонява от първичното огледало в камера от огледала , която е под купола на обсерваторията. Тук светлината отскача от огледало към огледало, защото се разпределя сред спектрометри и други разнообразни принадлежности. Пълният набор от принадлежности на обсерваторията, който ще разреши на учените да мерят магнитното поле от повърхността на Слънцето до външната му атмосфера, ще се появи онлайн по-късно тази година .

" Ярките характерности на фотографията... са предната част на магнитните полета , които се простират чак до корона и оттатък нея. С спомагателните принадлежности, които ще се появят онлайн през идващите шест месеца, ще можем да измерваме магнитните полета от повърхността до 1,5 слънчеви радиуса ", разяснява Римеле.

Наблюденията биха могли да оказват помощ за разрешаването на дългогодишни мистерии на слънцето , в това число за какво короната - слънчевата атмосфера - се нагрява до милиони градуси, когато повърхността е едвам 6 000 градуса . Разбирането на физиката на слънчевите прояви и изхвърлянията на коронална маса също би могло доста да усъвършенства способността за прогнозиране на галактическото време , което може да навреди на GPS системите, да повреди електрическите мрежи и да заглуши информационни канали.

Представянето на изображенията е до момента в който слънчевата сонда Parker на НАСА прави н аблюдения от ръба на слънчевата атмосфера , а преди старта на взаимната задача на Европейската галактическа организация и НАСА, идната седмица .
 Изследвания на сондата
Изследвания на сондата " Паркър " демонстрират, че хората към момента не схващат Слънцето

Отчетоха 15 до 25 пъти по-бърз безоблачен вятър - фундаментални пропуски в моделите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР