Бурите днес нанесоха множество щети. Двама души загинаха, а сигнали

...
Бурите днес нанесоха множество щети. Двама души загинаха, а сигнали
Коментари Харесай

Силна буря удари България: Двама загинаха, десетки останаха без ток, стотици домове бяха разрушени

Бурите през днешния ден нанесоха голям брой вреди. Двама души починаха, а сигнали за паднали дървета и наводнени улици идваха от цялата страна през целия ден, а в 88 домакинства в Североизточна България са с нарушено елктрозахранване. 

В Шуменско два мъже изгубиха живота си. Мъж на 67 години от Велики Преслав умря, откакто отишъл в покрайнините да посрещне животните си от паша. По първични данни се счита, че до трагичния случай се е стигнало, откакто мъжът е стъпал върху разкъсан електрически проводник. Две животни също за умряли. В село Развигорово бурята е срутила стена на парцел. Тя затрупала мъж на 51 години, който умрял на място.

Торнадо мина през Североизточна България през днешния ден. В село Лъвино, в община Исперих, пострадаха покривите на над 150 къщи. Природното злополучие остави десетки семейства без електрозахранване. За благополучие, потърпевши хора нямаше.

В община Исперих свикаха изключително щаб за аварийно-възстановителни работи. Той взе решение да се разгласи отчасти бедствено състояние в село Лъвино, което пострада най-тежко от бурите.

В Смолянско голям брой села останаха без ток. Пътищата в региона също бяха затрупани от паднали дървета, а някои от тях бяха и затворени.

Екипите на общината съумяха да разчистят пътните трасета, само че вредите въпреки всичко са огромни. Множество семейства остават на мрачно довечера. Бурята е унищожила десетки стълбове за електрозахранване, има и голям брой къщи с отнесени покриви.

В Силистринско ситуацията през днешния ден също бе сериозна. В селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово са развалени над 100 покрива, имаше сигнали за паднали стълбове и дървета. На територията на региона имаше обитаеми места без електрическо зареждане.

В столицата спешните екипи останаха на терен през целия ден. Нивото на реките и общинските язовири бе под наблюдаване поради покачването му с към 40 - 50 см след дъждовете. През целия ден спешните екипи на Столична община разчистваха шахтите. Най-много сигнали през днешния ден имаше от регионите " Красна поляна “, " Витоша “ и " Кремиковци “.

Силна стихия се развихри и в Кърджали. През целия ден бяха получавани сигнали за паднали дървета и скъсани кабели.

В Габрово превантивно почистиха шахтите, откакто бе разгласен жълт код за рискови превалявания в цялата област.

В Благоевградско също имаше сигнали за наводнени улици. В Сандански няколко улици са били под вода поради забележителните количества дъжд. Нямаше данни за потърпевши хора, нито за нанесени материални вреди.  Подобна е била ситуацията и в Мелник, където е имало проливен дъжд.

Сливен също бе ударен от бурята. Заради дъжда, от 12 литра на квадратен метър, се образуваха завирявания, имаше изпочупени клони и провали в центъра на града. Най-сложна бе ситуацията в региона на Колодрума и по булевард  " Янко Сакъзов ". 

В Ямблоско в 16 обитаеми места липсва електрическо зареждане. Получени са и сигнали за паднали дървета и клони. Няма информация за потърпевши хора.

От Министерството на вътрешните работи оповестиха, че са реагирали на повече от 200 сигнала в цялата страна. Най-сериозни вреди бурята е нанесла в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. От " Пътна полиция " пък молиха всички водачи да се карат с нараснало внимание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР