Бургаският районен съд разпореди да бъде съборена част от крепостната

...
Бургаският районен съд разпореди да бъде съборена част от крепостната
Коментари Харесай

Събарят част от крепостната стена на Созопол

Бургаският областен съд разпореди да бъде съборена част от крепостната стена на Созопол. Причината е, че археологическият обект скривал гледката към морето на притежателя на заведение. Според решението на съда, оповестено в формалната страница на институцията, крепостният дувар „ смущавал “ използването на парцела по предопределение, оповестява „ Бургас инфо “.

Претенциите са за към 6.5 кв. м - част от Архитектурно-исторически комплекс „ Южна крепостна стена и кула” в остарялата част на Созопол. Консервацията и реставрацията им продължиха 17 година и бяха финансирани от Европейски Съюз. Проектът кандидатства за премия на Европейски съюз за културно завещание – „ Европа Ностра " - за забележителна активност в региона на консервацията, реставрирането и проучването на исторически обекти в Европа и света.

„ Това е архитектурно-строителен монумент на културата и частичното унищожаване ще го повреди “, е позицията на Община Созопол.

В делото е приложено и заключението на експерт, съгласно което „ на място няма забележими следи от действителен древен архитектурен монумент крепостна стена. Процесната е новоизградена – от равнището на крайбрежната алея, без да съставлява възстановка на основи от такава от Античността или Средновековието, посредством надграждане “.

В правосъдното решение на никое място не е посочено дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи, с цел да се открие цялостна гледка пред притежателя на заведението или пък пък ще бъдат отстранени единствено вторичните интервенции по градежа.
Община Созопол е наказана и да заплати правосъдните разходи на ищеца в размер на над 1 500 лв.. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано в двуседмичен период.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР