Бургаски лекар разкри какво трябва да направят хората, изкарали коронавирус,

...
Бургаски лекар разкри какво трябва да направят хората, изкарали коронавирус,
Коментари Харесай

Бургаски лекар каза какво трябва да направят хората, преболедували COVID-19

Бургаски доктор разкри какво би трябвало да създадат хората, изкарали ковид, оповестява "Флагман ".

„ При мен идват хора, които страдат от по този начин наречения пост-Ковид синдром. Той се показва с недоволства, свързани с болки в сърдечната област и лек зной. При направена ехокардиография неведнъж се вижда перикарден излив.

Това не е сериозен проблем и към този момент имам няколко такива пациенти, при които след двуседмична терапия с подобаващото лекарство – колхицин, болката отзвучава.

Бих предложил на всеки боледувал от коронавирус да си направи ехокардиография, а за пациенти със съпътстващи сърдечно-съдови болести е наложително да се прегледат при експерт след прекосяване през заболяването “, споделя доктор Марин Момов.

По време на профилактичната акция през януари, пациентите ще могат да си създадат ехокардиография и холтер ЕКГ, както и други проучвания, при нужда с 30% отстъпка в случай че нямат посоки от персоналния си лекър, оповестиха от центъра.

Предсърдно мъждене е нарушаване на сърдечния темп, то се характеризира с бърза и некоординирана активация на ляво предсърдие и е най-често срещана аритмия в клиничната процедура. То се следи в 1,5-2 % от общата популация и честотата му нараства с възрастта.

Причини за възникването на предсърдно мъждене може да бъдат:

- Артериална хипертония (АХ)

- Първични сърдечни болести: коронарна болест на сърцето, митрална стеноза, митрална регургитация, хипертрофична кардиомиопатия, перикардит, вродени сърдечни болести, претърпяна сърдечна интервенция, повлечен миокарден инфаркт.

- Белодробни болести: пневмония, рак на белите дробове, белодробен емболизъм.

- Прекомерна алкохолна консумация.

- Хипо и хипертиреоидизъм.

Фамилната история за предсърдно мъждене покачва риска с 30%. Това се отдава на редица генетични разновидности.

Пациентите с предсърдно мъждене имат 5 пъти по-голям риск от сърдечносъдов случай. Приема се, че то е основната причина за емболични произшествия, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт).

Захарният диабет също е значителен рисков фактор за поява на сърдечно-съдови болести.

Повишената периодичност на сърдечно-съдови болести при пациентите с диабет се отдава значително на ускорената коронарна атеросклероза, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по бързо до сърдечно-съдови произшествия, в сравнение с при хората, които нямат диабет.

При пациенти със захарен диабет вид 2 вероятността да развият сърдечно-съдови болести е 2-4 пъти по-голяма.

Приблизително 50% от хората със захарен диабет в света умират от сърдечно-съдови болести.

Хората с диабет са измежду най-рисковите групи за Миокарден инфаркт, Сърдечна непълнота и Мозъчен инсулт, ето за какво при тях профилактичните прегледи при кардиолог са доста значими и даже със животоспасяващо значение, безапелационен е доктор Марин Момов.

По време на профилактичната акция в МЦ „ Д-р Стайков “ прегледите могат да реализират пациенти със захарен диабет вид 2 и най-малко едно сърдечно-съдово заболяване като Артериална хипертония, Дислипидемия, Исхемична болест на сърцето, Понесен МИ (миокарден инфаркт) или Сърдечна непълнота.



Кардиологичния кабинет на доктор Марин Момов в МЦ „ Д-р Стайков “ пациентите ще могат да посещават за диагностика и лекуване на всички сърдечно-съдови болести както и за реализиране на профилактика на обвързваните с тези и други болести рискови фактори.

Това са наднормено тегло, приложимост на алкохол, тютюнопушене, стрес, нараснала физическа интензивност и други Д-р Момов реализира и високоспециализирани действия като електрокардиография, ехокардиография, 24-часово холтер ЕКГ, стрест тест с велоергометър и др.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР